Eseményeink 2022-ben

 

Előszilveszteri bál

 

2022. december 30-ára 16 órai kezdettel Egyesületünk Előszilveszteri bált szervez a Slyven Étterembe. Három menüből lehet választani. Ennek költsége 3.400 Ft. Jegyeket az egyesület irodájában lehet megvásárolni december 14-ig. Ezt követően Tomics Jánosnál válthatók vacsorajegyek december 24-ig.

 

(Meghívó)

ADVENT ZÁGRÁBBAN „Európa legszebb karácsonyi vására”

 

2022. december 16-án az Utazási Klub egynapos programot szervez autóbusszal Zágrábba. A város nevezetességeinek megtekintésén túl (felsőváros, piactér, alsóváros,) tervbe van véve egy „elmerülés” az adventi vásárban. Az út költsége a jelentkezők számától függ. A zágrábi karácsonyi vásár honlapja: https://www.adventzagreb.hr

 

(További részletek az útról)

 

Idősek karácsonya a Nyugdíjasok Egyesületében

 

2022. december 15-én 14 órai kezdettel kerül sor az Apáczai Művelődési Házban egy karácsony köszöntő műsoros összejövetelre. Fellép a Daniel Speer Brass Band (http://www.dsb.hu/ ), az Assonantia Női Kar, valamint előadók énekkel és versmondással.

(Meghívó) (Beszámoló)

 

Meszesi Dalfesztivál

 

2022. november 11-én 16 órától került sorra a Kodály Zoltán Gimnáziumban (Pécs, Dobó István utca 35-37) a VII Meszesi dalfesztivál, amelyen tíz dalkör és kórus mutatkozott be Pécsről, valamint Baranya és Tolna megyéből.

 

(Program) (Beszámoló)

 

Energia SULI

Ismeretterjesztő előadássorozat volt      

 

ezen összefoglaló címmel: ENERGIA. Amiről beszélünk és amiről nem

(Meghívó)

                Kérjük jelentkezzen be: drnemetbela@gmail.com

Helyszín: Pécs Keleti Civil Kapcsolatok Háza, Pécs, Dobó István u. 86-90

 

Időpontok: (hétfőnként 13.30-14.30 között)

Október 10. Életvitelünk és annak feltételei „energiában mérve (Kérdések)

Október 24. TERMÉK, HULLADÉK, hulladékgazdálkodás, energia (Kérdések)

November 21. Fűtés, hűtés, elektromos energiaellátás újdonságai. (Kérdések)

 

Előadó volt: dr. Német Béla (Nyugdíjasok Egyesülete, PTE TTK Fizikai Intézet)

A program az NKA Közművelődés Kollégiuma támogatásával valósul meg.

 

Ismeretterjesztő előadássorozat volt  

 

ezen összefoglaló címmel: „Egy kicsit a művészetekről”

 

Okt. 20. 15. óra: „Székely trilógia” bemutatása (Beszélgetés Gáspár Klárával)

                            (Meghívó) (Beszámoló)

Nov. 3.  15. óra: Operán innen, operán túl (Előadó: Radnóti Adél)

                            (Meghívó) (Beszámoló)

Nov. 24. 14. óra: Zsolnay család (Beszélgetés Mattyasovszky Zsolnay Zsófiával)

                            (Meghívó) (Meghívó előtt) (Beszámoló)

Helyszín: Pécsi Kulturális Központ Apáczai Művelődési Ház

A program az NKA Közművelődés Kollégiuma támogatásával valósul meg.

Mit tehetnek az önkormányzatok az idősekért

 

2022. október 28-án (péntek) Egyesületünk nevében dr. Német Béla részt vett Budapesten a Főpolgármesteri Hivatal által az Új Városháza dísztermébe (Budapest, Váci utca 62-64) szervezett „Önkormányzatok az idősekért” című konferencián. Ezen felszólalt dr. Steiner Erika (TÖOSZ), Orsós Éva (NYUSZET), Tajigás Katalin (Életet az Éveknek), Kiss Ambrus és Bősz Anett főpolgármester-helyettesek http://xn--tosz-5qa.hu/news/808/73/Orszagos-szakmai-konferencian-mutatkozott-be-a-ToOSZ-Idosugyi-Halozata/

(Összefoglaló)

Visegrádi együttműködés az Aktív Idősödés érdekében

 

2022. október 27-én Egyesületünk nevében Dombi Liza és dr. Német Béla részt vettek a Civil Közösségek Házában az Egészséges Városok Kárpát-medencei Egyesülete által szervezett Visegrádi együttműködés az Aktív Idősödés érdekében” című pályázat pécsi nyitó konferenciáján („Active Ageing in V4 countries, (https://www.activeageingv4.eu/).

 

(Összefoglaló)

Kibővített elnökségi ülés

 

2022. október 21-én 9 órakor kibővített elnökségi ülés volt a Dobó István utcai iroda EZO termében, amin elnökségi tagok, klub- és csoportvezetők és az Ellenőrző Bizottság tagjai vettek részt.

Az ülés témája az elmúlt időszak és az egyesület 4. negyedévi programja volt. Ezen kívül Várdainé Kiss Krisztina a Civil Közösségi Szolgáltató Központ mentora tréninget tartott az önkéntességről. Bemutatkozott dr. Martina Ildikó természetgyógyász, reflexológus.

 

(Összefoglaló)

Játékos agytorna vetélkedő     

 

2022 október 18-án 10 órai kezdettel Pécs Keleti Civil Kapcsolatok Házában (Pécs, Dobó István u. 86-90) került sor a 2022. évi személyes vetélkedőre. Ezen négy három fős csapat mérte össze tudását irodalom, képzőművészetek, zene területén és általános témákban.

 

(Beszámoló)

Kopácsi rét (https://hu.wikipedia.org/wiki/Kopácsi-rét)

 

2022. október 14-én a Nyugdíjasok Egyesülete kirándulást szervezett Horvátországba a Drávaszögbe a természetvédelmi területre.

(Program)

Szüreti bál

 

2022. október 8-án (szombaton) 16 órától 22 óráig volt a Nyugdíjas Egyesület Szüreti bálja. Helyszín: Szlyven Étterem

 

Választható vacsorák (Meghívó)

A menü

B menü

C menü

Fűszeres csirkecomb sült zöldséggel sütemény

Sertéstarja, sült paprika burgonyapüré, savanyúság

Rántott sajt, rántott gomba rántott karfiol, rizs és tartármártás

Belépő: 3400 Ft volt.

„SZÉPKORÚ HÁLÓZAT” című kiadvány bemutatása

 

2022. október 1-én Egyesületünk nevében Lovák Ibolya és dr. Német Béla részt vettek a PTE ÁOK Transzdiszciplináris Kutatások Intézete, valamint az Egészséges Városért Alapítvány által összeállított SZÉPKORÚ HÁLÓZAT című kiadvány bemutató rendezvényén a Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpontban. A kiadvány a https://itdweb.hu/szepkoru-halozat/ honlapról tekinthető meg.

(Összefoglaló)

Mozdulj Te is Európával!

 

2022. szeptember 29-én az Európai Sporthét (https://www.europaisporthet.hu/) alkalmából a Nyugdíjasok Egyesülete a Baranya Megyei Szabadidősport Szövetséggel (https://masport.hu/) közösen Szenior Mozgásnapot szervezett a Malomvölgyi tóhoz. Találkoztunk a Malomvölgyi buszmegállóban és onnan gyalog mentünk ki a tóhoz. Az esős időjárás kis csapatunkat nem riasztotta el a túrától.

(Felhívás) (Beszámoló)

VI. Tanuló Város Fesztivál

 

2022. szeptember 24-én volt Pécsett a VI. Tanuló Város Fesztivál. (http://ptf.ckh.hu/ ) Ezen nyugdíjas művészeti csoportok és vendégek mutatkoztak be a Jókai és a Széchenyi téren felállított fesztivál színpadokon. Ezzel párhuzamosan az egyesületek pavilonokban képviseltetik magukat, ahol Egyesületünkről promóciós anyagokat kínáltunk és tájékoztató beszélgetésekre kerülhetett sor.

(Felhívás) (Nyugdíjasok Egyesülete programja) (Képes beszámoló)

Társadalmi innováció az ezüst gazdaság érdekében

 

2022. szeptember 22-én Egyesületünk nevében Molnár Ferenc, Lovák Ibolya és dr. Német Béla részt vettek a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Transzdiszciplináris Kutatások Intézete, a Pécsi Egészségipari Innovációs Központ, valamint a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara által a Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Zsolnay Termében (7625. Pécs, Dr. Majorossy I. u 36.) megrendezett „Társadalmi innováció az ezüst gazdaság érdekében” című konferencián. (https://szepkoruhalozat.hu/ezust-gazdasagi-konferencia/)

(Összefoglaló)

Senior Olimpia Zólyomban

 

2022. szeptember 15-18 között zajlott le a „Harmadik Kor Egyeteme” a University of the Third Age (UTA) hallgatói számára szervezett 2022-es „Olimpiai játékok” (https://utv.tuzvo.sk/en/olympic-games-students-uta). Ez a Zólyomi Műszaki Egyetem kereteiben szerveződött. A versenyeken szlovák, cseh, lengyel, litván, magyar és török időskorúak vettek részt. Egyesületünk 15 fővel képviseltette magát.

(Meghívó) (Beszámoló)

Füzéri vár

Kirándulás Zemplénbe, Beregbe

 

2022. szeptember 8-9-10-re háromnapos kirándulást szervezett a Nyugdíjasok Egyesülete a vulkáni hegyek, a várak, a fazsindelyes templomok hazájába.

https://www.facebook.com/nyugdijasok.egyesulet.pecs

 

(Felhívás) (Beszámoló képekben)

NAVOSZ üdülő Zamárdi

Részt vettünk a NYOK által szervezett konferencián Zamárdiban

 

2022. szeptember 5-től szeptember 7-ig a Nyugdíjasok Országos Képviselete (NYOK) három napos konferenciát szervezett Zamárdiban a NAVOSZ üdülőbe. Téma: Az időseket, nyugdíjasokat értintő aktuális gazdasági és politikai kérdések. Ezen dr. Német Béla képviselte Egyesületünket.

Előadók voltak: Lengyel László, politológus, Pusztai Erzsébet főorvos, Pogátsa Zoltán, közgazdász, Rónai Sándor, DK EU Parlamenti képviselője.

 

(Program) (Dr. Marosi János összefoglalója)

Bányásznap 2022-ben

 

2022. szeptember 2-4 között kerültek ebben az évben is megrendezésre a Bányásznapi megemlékezések, rendezvények. Idén is volt koszorúzás az Ágoston téren levő Bányász emlékműnél és a Hősök terén. A Pécsi Kulturális Központban (Veress Endre utca 6.) egész napi volt program (pl. főzőverseny).

(Koszorúzás Hősök tere) (Koszorúzás Ágoston tér)

(Program Szivárvány Gyermekháznál) (Beszámoló képekben)

Pécs város napi díszhangverseny

 

2022. szeptember 1-én 19.00 órakor kezdődött a város napi díszhangverseny a Kodály Központban, amelyen Egyesületünkből kb. százan vettünk részt. A zeneművek: Rózsa Miklós: Brácsaverseny és Goldmark Károly: II. (Esz-dúr) szimfónia. Vezényelt: Vass András Szólistaként Szücs Máté mélyhegedűn játszott.

 

(Program)

Az Assonantia Női Kar Balatonfenyvesen kórustáborban vett részt

 

2022. augusztus 30 és szeptember 2. között az Assonantia Női Kar második alkalommal, három napos kórustáborban volt Balatonfenyvesen a Baranya Megyei Gyermek- és Ifjúsági Közalapítvány Üdülőjében. Táborozni csuda jó !!!

(Beszámoló az eseményről)

10. Balatoni randevú

 

2022. augusztus 28-tól szeptember 1-ig rendezte meg a Nyugdíjasok Egyesületeinek Országos Szövetsége (https://www.nyosz.hu/aktualis) Csopakon a szövetség tagjainak kulturális találkozóját.

08. 28 Szenior Örömtánc + zenés táncest

08. 29. Dalköri fesztivál + tábortűz

08. 30. Országos nyugdíjas Gála + zenés táncest

08. 31. Hajókirándulás Siófokra; 09. 01. hazautazás

(Meghívó) (Beszámoló a fesztiválról)

 

Idősügyi Munkacsoport második ülése

 

2022. augusztus 19-én Részt vettünk (Molnár Ferenc, Lovák Ibolya, dr. Német Béla) a Civil Közösségek Házában az Idősügyi Munkacsoport második ülésén. A Munkacsoport feladata előkészíteni novemberre Idősügyi Koncepció javaslatot a PMJV Önkormányzata számára. Erre dr. Német Béla egyesületünk tagja egy részletes 20 tanulmányból álló anyagot töltött fel a Google Drive adott tárhelyére korábbi javaslatainkkal együtt.

Barangolás a délnyugati végeken

 

2022. július 14-15-én 2 napos autóbuszos kirándulást szervezett a Nyugdíjasok Egyesülete. Első nap: Dél-Göcsej (vacsora, szállás). Második nap: Szlovéniába

 

(Program)

Szenior Kirándulók Budapesten   

 

2022. június 30-án a Szenior Kirándulók egynapos látogatást szerveztek. Ennek során meglátogatták a Magyar Zeneházát és a Néprajzi Múzeumot

(Ismertető)

Szenior Kirándulók Féléves program zárása

 

2022. június 23-án 15.30 órától a kiránduló csoport a Malomvölgyi Parkerdő, a Kökény felőli játszótéren tartotta félév záró találkozását.

 

(Felhívás)

Országos nyugdíjas parlament V. ülése

 

2022. június 16-án az Országos nyugdíjas parlament V. ülésén képviseltük Egyesületünket. A konferenciát az Országház felsőházi termébe szervezték.

Program:

Levezető elnök: Némethné Jankovics Györgyi (NYOSZ elnöke)

„Megnyitó gondolatok”: dr. Kövér László úr (Magyar Országgyűlés elnöke)

„Az idősek és a nyugdíjasok elismerése” (Karácsony Mihály NYPOE elnöke)

„Az időskorúak társadalmi és gazdasági szerepvállalása” (Dr. Rózsa Péter Nézőpont Intézet)

„A reménybeli nyugdíjreform felé vezető úton meglépendő legfontosabb intézkedésekről, a szakértő szemével” (Dr. Farkas András, Nyugdíjguru alapító szerkesztője)

„A nyugdíjak és az infláció kapcsolata, illetve miért nem azt érezzük, mint amit a hivatalos adatok sugallanak” (Dr. Katona Tamás, Szegedi Tudományegyetem professzora)

„Az aktív időskor egyik lehetősége a szövetkezés” (Dr. Réti Mária, ELTE)

„Az Európai Idősek Szervezet” köszöntő üzenet Jos Bertrand (European Seniors Organization el.)

 

(Előterjesztés a Köztársasági Elnök számára)

Balaton – felvidéki kirándulás

 

2022. június 9–10-én két napos kirándulást szervezett a Nyugdíjasok Egyesülete a Balaton-felvidékre. Hatalmas mennyiségű élménnyel lettünk gazdagabbak.

 

(Beszámoló)

 

Szenior Örömtánc tábor Törtely Ildikóval

 

2022. június 4-9 között a Civil Közösségek Házában volt a Szenior Örömtánc tábor öt napon keresztül. A résztvevők napi kétszeri foglalkozáson vettek részt

 

(Összefoglaló a táborról)

 

Szépkorúak Tavaszi Kulturális Találkozója

 

2022. május 28-án délutánra szervezte meg a Nyugdíjasok Egyesülete az Apáczai Nevelési és Általános Művelődési Központba a Kulturális találkozót.

 

(Szereplők, Rólunk írták), (Beszámoló PPT formában)

 

Nyugdíjasok Egyesületének küldöttgyűlése

 

2022. május 17-én tartotta meg a Nyugdíjasok Egyesülete küldöttgyűlését. Elhangzott a közhasznúsági jelentés, a költségvetési terv, a Felügyelő Bizottság jelentése, az Alapszabály módosítása. Az elnökség tagjai közé választották Bodnár Lászlónét, a Belügyi Szervek Baranya Megyei Nyugdíjas Klubjának vezetőjét, Lovák Ibolyát pedig gazdasági elnökhelyettesnek választották meg

(Meghívó) (Rövid beszámoló) (Pályázati beszámoló)

Kirándulás busszal a Kis-Balatonhoz és a Balaton-felvidékre

 

2022. május 5-én kirándulást szervezett a Nyugdíjasok Egyesülete a Kis-Balatonhoz. 53 ember vett részt a kiránduláson, mikoris az időjárás nem volt kedvező. A nap meglepetése volt a Zalamenyerén található, teljesen felújított Pálos vízimalom.

2022. május 9-én, 10-én tettünk kétnapos kirándulást a Balaton-felvidéken.

(Felhívás Balaton-felvidéki kirándulásra)

(Felhívás Kis-Balatoni kirándulásra)    (Élmények a Kis-Balatonnál)

PMJV Idősügyi Tanácsának ülése

 

2022. április 27-én a PMJV Idősügyi Tanácsának ülése elfogadta Molnár Ferenc Nyugdíjasok Egyesülete elnökének javaslatát, hogy az Önkormányzat jelöljön ki egy Idősügyi Munkabizottságot, amely novemberig a Közgyűlés számára előterjeszt egy teljes javaslatot. Erre vonatkozó javaslatunk ez volt.

Pécsi Szenior Akadémia. A 2022-es első féléves szemeszter 2. előadás

 

2022. április 20. 15:30 órától tartott előadást dr. Német Béla, ny. egyetemi docens, Egyesületünk tagja a PTE, Zsolnay Negyed, E25-ös épületének 001-es előadótermében A jövőbeli idősek és a társadalom címmel. Alcíme így hangzott: Új társadalmi környezet és ebben új viszonyok az idősödő emberek számára. Lehetne így is!

https://www.facebook.com/szeniorakademia/

(Német Béla előadása)

Autóbuszos kirándulás Tolnába, Sárközbe, Grábócra, Mórágyra

 

2022. április 7-én kirándulást szervezett a Szenior Kirándulók csoportja a Völgységbe (Szekszárdi-dombvidék, Sárköz)

 

(Felhívás a Sárközi kirándulásra) (Élménybeszámoló Sárközi kirándulásról)

Lehet, hogy egy kép erről: 7 ember és belső tér

Évindító rendezvény a Nyugdíjasok Országos Szövetségében

 

2022. március 30-án a NYOSZ budapesti székházában zajlott le a tagszervezetek által elismerésre javasol aktivistáink köszöntése, majd azt követően a tagszervezeti elnöki értekezlet.

(Beszámoló)

Nemzetiségi műsoros rendezvény Bükkösdön

 

A bükkösdi Orchidea Nyugdíjas Egyesület 2022. március 19-én szervezte meg a Bükkösd Kultúrházba nemzetiségi műsoros délutánját.

A műsorban a következő együttesek szerepeltek:

Bátai néptáncegyüttes

Roma néptáncegyüttes

Sváb-német dalkör tánc

Óvodások német műsora.

Nőnapi bál

 

2022. március 12-én (szombaton) 16 órától 22 óráig tartotta a Nyugdíjas Egyesület a Nőnapi bálját új helyszínen a Jókai Rendezvényházban (Elefántos ház, Jókai tér 6.)

 

Választható vacsorák (Meghívó)

A menü

B menü

C menü

Fűszeres csirkecomb sült zöldséggel sütemény

Sertéstarja, sült paprika burgonyapüré, savanyú sütemény

Rántott sajt, rántott gomba rántott karfiol rizs és tartármártás sütemény

Belépő:3000 Ft

Jelentkezni lehet a Székházában (Majorossy u. 15) 2022. március 8-ig

Játékos agytorna. Szellemi vetélkedő márciusban

 

2022. április 4 déli 12 órára küldhetők be a kérdésekre a válaszok.

 

(Kérdések) (Megoldások)

Játékos agytorna. Szellemi vetélkedő februárban

 

2022. március 4-én déli 12 órára küldhetők be a kérdésekre a válaszok.

 

(Kérdések) (Megoldások)

Lehet, hogy egy kép erről: 4 ember, álló emberek, szabadtéri és szöveg

5 éves az Első Pécsi Szenior Örömtánc Egyesület

 

2022. február 25-én ünnepelte tevékenységének ötéves évfordulóját Törtely Ildikó vezetésével az Első Pécsi Örömtánc Egyesület a sásdi örömtáncosokkal.

 

(Beszámoló)

Játékos agytorna. Szellemi vetélkedő januárban

 

2022. február 4-én déli 12 órára küldhetők be a kérdésekre a válaszok.

 

(Kérdések) (Megoldások)

Januárban beindult a „Legyél te is MOST generációs” programunk

 

A „LEGYÉLTEIS! MOST GENERÁCIÓS” (https://legyelteis.hu/most_generacios/; https://www.facebook.com/LegyelTeis/ ) programban diákok közreműködésével hívjuk meg az idősebbeket is, hogy csatlakozzanak a digitális világba.

Ez jó a diákoknak is (IKSZ) és az időseknek is.

- Mindenki a saját tudásának megfelelő, személyre szabott segítséget és útmutatást kap a foglalkozások során

- A digitális terep megismerése magabiztosságot ad az időseknek, ezáltal egyre önállóbban és bátrabban tudják használni az internetet

- Maguk a foglalkozások, illetve az ott elsajátított tudás nagyban hozzájárul úgy a fiatalok, mind az idősek szociális kapcsolatainak életben tartásához

(Foglalkozások időpontjai, résztvevők) (Összefoglaló)

Közgyűlés a Belügyi Szervek Baranya Megyei Nyugdíjas Klubjában

 

2022. január 29-én tartotta éves közgyűlését a Belügyi Szervek Baranya Megyei Nyugdíjas Klubja, ahol megtárgyalták az elmúlt két év szakmai programjait, a pénzügyi beszámolót és a közhasznúsági jelentést. Meghallgatták Bodnár Lászlóné elnök (https://www.facebook.com/laszlone.bodnar.3 ) beszámolóját és az Ellenőrző Bizottság jelentését. Az elnök elmondta, hogy 2022-ben több autóbuszos kirándulást is terveznek. Tisztújításra a következő évben kerül sor.

(Beszámoló)

Újévi bál a Pákolitz Klubban

https://www.facebook.com/rozalia.simon.94/posts/4772776189504003

 

2022. január 22-én a Pákolitz Klub nyugdíjasai a 2022. évet az „Újévi bál” megtartásával kezdték, ami 16 órától 22 óráig tartott. A zenét Őzse István szolgáltatta. A társaság az este folyamán nosztalgiaszámokra ropta a táncot. Köszöntötték a klub tagjait, a meghívottakat, a társklubok vezetőit és a vendégeiket

(Beszámoló)

Egészségügyi klubnap a Pákolitzban

https://www.facebook.com/rozalia.simon.94/posts/4772776189504003

 

2022. január 18-án a Pákolitz Klubban a Pécsi Mályvavirág Pont (https://malyvavirag.hu/malyvavirag-pontok/pecsi-malyvavirag-pont ) vezetői, Kult Andrea és dr. Bíró Péter főorvos tartottak előadást a méhnyakrák megelőzéséről.

Minden év harmadik hete az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét https://www.nnk.gov.hu/index.php/nnk-hirek/953-minden-ev-januar-harmadik-hete-az-europai-mehnyakrak-megelozesi-het ).

(Beszámoló)

 

Vissza a Honlap KAPCSOLÓK oldalra