Eseményeink 2021-ben

 

Előszilveszteri bált szerveztünk

 

2021. december 30-án a Nyugdíjasok Egyesülete megtartotta a 2021. év végi, hagyományos zenés vacsorával egybekötött szilveszteri bálját a Slyven Étteremben. A zenészek az idősebb korosztálynak tetsző nosztalgiaszámokat játszottak

 

Beszámoló a bálról

Egyesületünk is képviseltette magát a Kodály Népdal Maratonon

 

2021 december 10-én a „Kodály Népdal Maraton” program keretében a Magyar Kodály Társaság KÓTA szakmai zsűrije a Baranya Bokréta Népdalkör (vezetőjük Radnóti Adél) a ZSŰRI-KÜLÖNDÍJÁBAN részesült. A bemutatón közel 30 műsorszám szerepelt a Szivárvány Közösségi Házban

 

Összefoglaló az eseményről

 

Javaslatokkal éltünk Pécs város Idősügyi Tanácsán

 

2021. november 23-án tartotta meg a PMJV Közgyűlése által létrehozott Idősügyi Tanács soron következő ülését. Ezen Molnár Ferenc elnök javasolta, hogy Pécs város önkormányzata számára állítsunk össze egy javaslatot az Idősügyi Stratégia elkészítésére. Ezt az ülés elfogadta és 2022. április 4. jelölte ki a következő egyeztetés időpontjául.

(Javaslat Molnár-Ferenc)     (Hozzászólás-Német Béla)

Helyi Esélyegyenlőségi Program 2018-2023

 

Konferenciát szerveztünk

 

2021. november 17-én a Nyugdíjasok Egyesülete konferenciát szervezett a Pákolitz István Közösségi Házban, (Pécs, Komjáth Aladár u. 2) Minőségi, tevékeny nyugdíjas élet megvalósítása címen. Az előadások bemutatták az idős emberek közművelődési lehetőségeit. Áttekintették a közművelődés átalakuló tartalmi és formai elemeit. Hangsúlyozták az életünk minden területén egyre erősödő online lehetőségeket a közművelődés, az ismeretátadás, ismeretszerzés terén és utaltak arra, hogy mindez hogyan befolyásolhatja életünket, az idős emberek életét.

(Meghívó) (Előadások összefoglalói)     (Rövid beszámoló)

(Idősek-fiatalok együtt tanulnak)     (Infokommunikáció és az idősek)

Részt vettünk a Játékos agytorna országos döntőjében

 

2021. október 26-án Budapesten rendezte meg műveltségi vetélkedőjének (#vetélkedőjének) országos döntőjét a Nyugdíjasok Országos Szövetsége (#Nyugdíjasok #Országos #Szövetsége). Az utolsó fordulóban 5 település csapata tehette próbára felkészültségét és tudását.

Összefoglaló az eseményről

Látogatás tettünk az Országházban

 

2021. október 21-én a pécsi Nyugdíjasok Egyesületének közel 130 tagja meglátogatta Országházunkat. Az arany díszlépcsőn feljutva láttuk a piros szőnyeges folyosókat, a 96 m magas kupolatermet, megcsodáltuk a szent koronát és koronaékszereket, sőt szerencsés tanúi voltunk a koronát őrző katonák őrségváltásának is. Az Országházban érvényes szabályokról a következők: https://www.parlament.hu/web/orszaghaz/fontos-informaciok-hasznos-tudnivalok

(Ismertetés a látogatásról)

Játékos szóbeli szellemi vetélkedőt szerveztünk

 

2021. október 19-én rendeztük meg a szóbeli játékos vetélkedőt. (meghívó)

Helyszín: Pákolitz Közösségi Ház (Komját Aladár u. 2.).

A vetélkedő témái: irodalom, történelem, földrajz, zene, régi szavak, találós kérdések, igaz–hamis és általános tudnivalók. Lesznek kivetített képek (festmények, szobrok, épületek), zene is.

(Beszámoló)

 

Részt vettünk a Világ Gyalogló (Hó)nap eseményein

https://masport.hu/kiemelt-rendezvenyek/vilag-gyaloglo-honap/

 

2021. október 7-én, csütörtökön a Szenior Kiránduló csoport gyalogtúrát szervezett az Égervölgy- Jakab-hegy- Égervölgy útvonalon.

 

2021. október 14-én az Állatkert- Dömörkapu- Bertalan szikla- Tettye útvonalon tettünk túrát.

Jelentkezni lehetett: szeniorkirandulok@gmail.com email címen vagy Lovák Ibolyánál a 06-30/492-6862 telefonon.

 

Összefoglaló az eseményről

 

OKISZ irodaház, Budapest

Részt vettünk a NYOK által szervezett konferencián Budapesten

2021. október 5.-én az OKISZ Inkubátorházban (Budapest, XIV. kerület, Thököly út 58-60.) KONFERENCIÁT rendeztek a „Mi is megszólalunk” sorozat keretében időskorúakat, nyugdíjasokat érintő kérdésekről.

Előadók: Herczog László, a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (NYUSZET) Tanácsadó testület elnöke; Rauh Edit, szociálpolitikus, a NYUSZET tanácsadója, Talyigás Katalin, Nyugdíjasok „Életet az Éveknek” Területi Egyesülete – Budapest elnöke. (Meghívó)

A konferencián megjelent Dobrev Klára ellenzéki miniszterelnök-jelölt-jelölt, aki köszöntötte a szépkorú résztvevőket az idősek hónapja kapcsán. Előadásában bemutatta az általa képviselt általános politikán belül az időspolitika legfontosabb irányelveit, Megtekinthető az adott facebook oldalon (https://www.facebook.com/dobrevklara/videos/2805379289752865).

A konferencia után kötetlen beszélgetés keretében Papp Katalin NYOK elnök felvetette azt a kérést, hogy egy 4-5 fős NYOK elnökség az Egyesületünkkel történő szorosabb kapcsolat kiépítése érdekében ellátogatna Pécsre.

 

Szüreti bálban táncoltunk

 

2021. október 9-én (szombaton) Szüreti bálunk volt a Slyven Étteremben

A következő vacsorákból lehetett választani

A menü

B menü

C menü

Fűszeres tarja petrezselymes burgonyával, csalamádé

Töltött csirkecomb rizibizivel, csalamádé

Rántott gomba, rántott sajt, rántott karfiol, rizs, tartármártás

 

 

Egyesületünk is szerepelt az V. Tanuló Város Fesztiválon

 

2021. szeptember 25-én Egyesületünk klubjai bemutatkoztak az V. Tanuló Város Fesztiválon Pécsett a Széchenyi téren. (meghívó)

 

Összefoglaló az eseményről

Küldöttközgyűlést tartottunk (Meghívó)

 

2021. szeptember 10-én a Pákolitz Közösségi Házban Egyesületünk küldöttgyűlést tartott.

Erre 18 egyéni és 23 klubküldött kapott meghívást. A küldöttek mellett Péterffy Attila polgármester, Dr. Hoppál Péter országgyűlési képviselő, a Nyugdíjasok Baranya Megyei Képviseletének elnöke, Bimbó István valamint a Civil Központ vezetője, Kiss András is rész vett a rendezvényen. Az elnökség szakmai beszámolói után új elnökségi tag választására is sorkerült.

Pályázati beszámoló

Részt vettünk 2021-ben is a Bányásznapi programokban

(https://www.pecsma.hu/top/igy-unnepli-pecs-iden-a-banyasznapot/)

 

2021. szeptember 5-én a Pécsi Kulturális Központ, Szivárvány udvarában egész napos programot szervezetek a bányásznap alkalmából. Ennek keretében a Nyugdíjasok Egyesületének elnöksége, a Szenior Teniszklub, a Vasutas Klub, a Meszesi Klub tagjai főzőversenyben vettek részt is.

2021. szeptember 3-én 17 órakor az Ágoston téren a Bányászok Érdekvédelmi Kulturális Egyesülete is részt vett koszorúzáson.

 

(Program) Beszámoló az eseményről

NAVOSZ üdülő Zamárdi

Részt vettünk a NYOK által szervezett konferencián Zamárdiban

 

2021. augusztus 29-től szeptember 1.-ig a Nyugdíjasok Országos Képviselete (NYOK) három napos konferenciát szervezett Zamárdiban a NAVOSZ üdülőbe. Téma: Időspolitika, Idősügyi Törvény javaslat.

Előadók voltak: Büttl Ferenc Budapesti Metropolitan Egyetem, Megújuló Magyarországért Alapítvány; Juhász László, a NYUSZET első elnöke; Dr. Mayer Lajos, a FERPA elnöke; Herczog László, a NYUSZET tanácsadó testületének elnöke; Talyigás Katalin szociológus, szociálpolitikus; Kéri László politológus, szociológus, Petsching Mária Zita Pénzügykutató Zrt. tudományos főmunkatárs (Program)

Fő téma: Idősügyi Törvény-megalkotására Javaslat-2021 május.     (Összefoglalónk)

(Megújuló Magyarországért Alapítvány összefoglalója)

Egyesületünkből az Assonantia Kórus Siklóson szerepelt

 

2021. augusztus 28-án Bártfai Zsuzsanna vezetésével az Assonantia kórus fellépett Siklóson a II. Tenkes Kórusfesztiválon, amit a Várudvarban rendeztek meg.

 

http://siklos.net/programok/775-tenkes-korusfesztival-2021.html

https://www.facebook.com/events/siklósi-vár/ii-tenkes-kórusfesztivál/1674059829450801/

Egyesületünk Szenior Kirándulók klubja az Őrségben

 

2021. augusztus 24-én a Szenior Akadémia és a Nyugdíjasok Egyesületének kirándulói autóbusszal egész napos kirándulást tettek az Őrségbe.

 

Beszámoló az eseményről

Egyesületünkből az Assonantia Kórus Balatonfenyvesen szerepelt

 

2021. augusztus 16-18. között három napos kórustábor volt Balatonfenyvesen az Ifjúsági Táborban, ahol az Assonantia Kórus sikeresen vett részt.

 

Beszámoló az eseményről

Kirándultunk Kápolnásnyékre

 

2021. július 1-én a Nyugdíjasok Egyesületének és a Bányászok Érdekvédelmi Kulturális Egyesületének tagjai a „Közösségépítő kultúránk” rendezvénysorozat keretében Kápolnásnyékre látogattak el

 

Beszámoló a kirándulásról 

Kirándultunk Lakitelekre

 

2021. június 22-én a Nyugdíjasok Egyesületének és a Bányászok Érdekvédelmi Kulturális Egyesületének tagjai a „Közösségépítő kultúránk” (https://kultura.hu/kozossegepito-kulturank-cimmel-programsorozatot-indit-a-nemzeti-muvelodesi-intezet/ ) rendezvénysorozat keretében Lakitelekre látogattak el a Nemzeti Művelődési Intézetbe (https://nmi.hu/ )

 

Beszámoló a kirándulásról

 

Klubjaink az Örömóda – Örömtánc műsorában

 

2021. június 18-án délután 3 órakor Pécsett a Széchenyi téren az Egyesülethez tartozó Búzavirág Népdalkör, Énekvarázs dalkör és a Baranya Bokréta Népdalkör tagjai énekelték el Radnóti Léda vezényletével Beethoven IX. szimfóniájának IV. tételéből az Örömódát.

Az énekesek után a táncosok töltötték be a teret Nagy Mária örömtánc-oktató vezetésével. Jöttek csoportok Komlóról, Kozármislenyből, Pécsváradról, Sásdról, Szentlőrincről és Pécsről.

 

Beszámoló az eseményről

Játékos agytorna felhívás, díjátadó ünnepség

 

2021. márciusában hirdettük meg a Játékos agytornát (Felhívás) (Kérdések - Válaszok)

 

2021. június 8-án került sor a Játékos agytorna díjátadó ünnepségére

Helyszín: Pécs, Pákolitz Közösségi Ház.

 

(Résztvevők, nyertesek)   (Beszámoló az eseményről)

Ünnep és beszámolók a Pákolitz István nyugdíjas Klubban

 

2021. március 15-én rendezte meg a Pákolitz István Nyugdíjas Klub az ünnepi megemlékezést március 15-ről. Ezen fellépett a Kása Marika által vezetett Néptánccsoport.

 

Beszámoló az eseményről

 

Eseményeinken, rendezvényeinken 2021-ben készült képek

 

Vissza a Honlap KAPCSOLÓK oldalra