AKTUÁLIS NAPI HÍREK főleg IDŐSEK SZÁMÁRA

 

 

 

Egy pályakezdő tanár fizetését több mint 100 ezer forinttal kell kiegészíteni, hogy legalább a garantált bérminimum szintjét elérje

https://nepszava.hu/3184009_egy-palyakezdo-tanar-fizeteset-tobb-mint-100-ezer-forinttal-kell-kiegesziteni,hogy-legalabb-a-garantalt-berminimum-szintjet-elerje

Zsebpénzt kaptak a pedagógusok. A napokban kapják kézhez új bérpapírjaikat a pedagógusok, miután a kormány idén januártól 12 százalékkal emelte az ágazati szakmai pótlékot. (Ez lényegében 10 százalékos béremelésnek felel meg). Emellett arról is döntés született, hogy a garantált bérminimum 296 400 forintra nőjön, ez is befolyásolja a tanári fizetéseket, hiszen ez mindenkinek jár, aki szakképzettséghez kötött munkát végez. Csakhogy a tanári bérek vetítési alapja még mindig a 2014-es minimálbér, így sok esetben a fizetéseket ki kell egészíteni, hogy elérjék a bérminimum szintjét.

 

 

A 25%-os infláció valódi arca: itt az összes élelmiszer, aminek 50%-kal többel nőtt az ára 1 év alatt

https://www.penzcentrum.hu/vasarlas/20230206/a-25-os-inflacio-valodi-arca-itt-az-osszes-elelmiszer-aminek-50-kal-tobbel-nott-az-ara-1-ev-alatt-1133704

Hiába, hogy tavaly decemberben éves átlagban 24,5 százalékos volt az infláció, és 44,8 százalékos az élelmiszerinfláció, bőven találni olyan élelmiszereket, amiknek az ára legalább 50 százalékkal emelkedett. Egészen pontosan a hivatalos adatokat böngészve a Pénzcentrum 31 iyen terméket is talált. Ebben persze bőven akadtak olyanok is, ahol az emelkedés mértéke több mint 100 (!) százalékos volt, de jó pár olyan is volt, mi 80-90 százalékkal lett drágább egy év alatt. Mutatjuk a legdurvább élelmiszerár-emelkedéseket.

 

 

A közoktatás összeomlásában bízik Hoffmann Rózsa egykori helyettese

https://24.hu/belfold/2023/02/06/kozoktatas-osszeomlas-gloviczki-tanarhiany/

Gloviczki Zoltán szerint csak így jöhet valódi megújulás. A tanári fizetések rendezése a nulladik feltétel ahhoz, hogy bármi is történjen az ágazatban. Hoffmann Rózsa államtitkár egykori helyettese, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola rektora a hvg360-nak azt mondja, csak reméli, hogy Magyarországon öt-tíz év múlva még pedagógusok tanítanak. Gloviczki Zoltán szerint a krízist mindenki látja, már egyre többször vetődik fel, hogy akár diploma nélkül is lehessen óvodában, alsó tagozaton dolgozni. Ez persze nem megoldás, csak pótcselekvés, de hosszabb távon szerinte megoldódik a tanárhiány.

 

 

Hazudhattak az egyik legnagyobb magyar királyról

https://24.hu/tudomany/2023/02/03/boszorkany-kiraly-kronika-konyves-kalman-tortenelem/

Könyves Kálmán királyról a magyarok többsége két tulajdonságot sorolna fel kapásból: „mesebeszédnek” tartotta a boszorkányságot, és fizikai adottságait tekintve a lehető legmesszebb esett az eszményi uralkodótól: sánta volt, púpos, félszemű… Túl azon, hogy ebben a formában az első kijelentés egyszerűen nem igaz, a másik pedig gyanúsan egy középkori karaktergyilkosság része, eltereli a figyelmet a lényegről: Kálmán a magyar középkor egyik legjelentősebb királya volt.

 

 

A kormány titkolja, a kínai sajtó viszont megírta, hogy 320 milliárdos támogatást kap a CATL Debrecenben

https://24.hu/belfold/2023/02/08/debrecen-catl-akkumulatorgyar-3200-milliardos-tamogatas/

A kínai sajtóban megjelent információkra hivatkozva azt írja a Momentum országgyűlési képviselője, hogy a magyar kormány 800 millió euró, azaz 320 milliárd forint értékű támogatást ad a kínai CATL Debrecenben épülő gyárának.

 

 

Minibölcsődével oldanák meg a szülők gondjait: megoldhatja ez a férőhely gondokat?

https://www.hellovidek.hu/csalad/2023/02/09/minibolcsodevel-oldanak-meg-a-szulok-gondjait-megoldhatja-ez-a-ferohely-gondokat

Minibölcsődét építenek a Békés vármegyei Vésztőn 240 millió forint uniós és hazai támogatásból - mondta a város polgármestere. Két, maximum 16 férőhelyes csoportszobát alakítanak ki a szükséges kiszolgálóhelyiségekkel a Körösparti óvoda mellett. Viszont a településen éves szinten mintegy 140 gyermek bölcsődei ellátására lenne igény.

 

 

Új tantárgy jöhet az általános iskolákban

https://www.msn.com/hu-hu/hirek/other/új-tantárgy-jöhet-az-általános-iskolákban/ar-AA17vBNC?ocid=

Az Oktatási Hivatal együtt dolgozik azon a terven, ORFK – Országos Balesetmegelőzési Bizottságával, miszerint ezentúl újabb kötelező tantárgy érkezhet a közlekedésbiztonság érdekében.

 

 

Nagyot csökken a babaváró büntetése azoknál a pároknál, akiknél nem érkezik gyerek öt éven belül

https://24.hu/fn/gazdasag/2023/02/15/babavaro-hitel-buntetes-csokken-referenciakamat/

Márciustól nagyobb mértékben csökken a babaváró hitel referenciakamata, ez pedig azoknak lehet igazán jó hír, akik most még csak tervezik a támogatás igénybevételét – hiszen így jóval kisebb büntetéssel kell számolniuk,ha a futamidő első öt évében nem születik gyerekük. A babaváró ügyeleti kamatát meghatározó referenciamutató februárban több mint egy százalékponttal, 10 százalékról 8,85 százalékra csökkent, ami a Bank360 összefoglalója szerint azt is jelenti, hogy az esedékes büntetés 6 millió forint alá csökken azoknál, akik a következő hetekben kötnének szerződést.

 

 

10-15 éven belül akkorát ugrik a demenciával élők száma, amire nincs felkészülve a magyar ellátórendszer

https://444.hu/2023/02/15/10-15-even-belul-akkorat-robban-a-demenciaval-elok-szama-amire-nincs-felkeszulve-a-magyar-ellatorendszer

 

 

Ledobta az árstop-bombát a Lidl: 200 terméket érint, indulhat a roham a diszkontokban

https://www.penzcentrum.hu/vasarlas/20230213/ledobta-az-arstop-bombat-a-lidl-200-termeket-erint-indulhat-a-roham-a-diszkontokban-1134017

A Lidl Magyarországaz év eleje óta közel 200 termék árát csökkentette tartósan azzal a céllal, hogy vásárlói számára a lehető legjobb árakat tudja biztosítani. Az intézkedésnek köszönhetően az érintett termékek akár 25 százalékkal olcsóbban beszerezhetőek.

 

 

Vissza a Honlap KAPCSOLÓK oldalra