Ismerjünk meg új dolgokat

 

 

 

Ismerjünk meg új dolgokat! De mit és hogyan, milyen ÚTON, MÓDON?

 

Gyakran a rég megszerzett ismereteink alapján élünk. A világunkra, életünkre vonatkozó új ismeretek mennyisége az utóbbi húsz évben többszöröse az előtte levő évszázadok és évezredek során az emberiség által megszerzett tudásának.

Kérdés, hogy 50-70+ éves korban szükségünk van-e még az újabb ismeretekre? Elég az, ha ezeket a 30-40, vagy még inkább a 15-30 éves korosztályok megszerzik maguknak? Mind ehhez egy egészen új gondolkodásmódra, személetmódra (paradigmára) lesz szükség és ebből mindenkinek célszerű „kivenni a részét”.

 

 

 

Az új ismeretekhez történő „viszonyulás” „technológiáját” a következő szavak ÍRJÁK LE: INFORMÁCIÓ, KOMMUNIKÁCIÓ, OKTATÁS. Angolul más sorrendben szokták ezeket a szavakat leírni: Education, Communication & Information; amit magyarul Oktatási, Kommunikációs és Információs rendszernek (OKI) adunk meg.

 

Európában 2014-2020 között nagyon jelentős pénzt költöttünk arra, hogy Európa a digitális korba lépjen https://ec.europa.eu/regional_policy/hu/policy/themes/ict/ )

 

 

A „digitális korba lépést” ilyen területeken történt erőteljes fejlesztések, beruházások (új optikai kábelek a lakókörnyezetünkben, egyre nagyobb sík képernyős TV készülékek, egyre „okosabb” mobil telefonok, kormányablak, e-levelezés, e-recept, WEB-es vásárlás, stb.) jellemzik, amivel nap, mint nap találkozunk:

- Szélessávú hálózatok telepítésének kibővítése és nagy sebességű hálózatok kiépítése;

- Az IKT termékek és szolgáltatások, illetve az e-kereskedelem fejlesztése;

- Az e-kormányzat, e-oktatás, e-befogadás, e-kultúra és e-egészségügy IKT-alkalmazásainak javítása.

 

Ebben az 6. blokkban olyan témaköröket gyűjtöttünk össze, amelyeken segítségével az interneten „keresztül” történő ismeretszerzés „technikai háttereit” és ezek segítségével megszerezhető egészen új ismereteket mutatjuk be. Meglátjátok nem lesz nehéz, amennyiben pedig „több generáció” egyszerre tanul erről, egymást segítve, akkor valóban különleges eredményekre juthatunk. Persze mindez csak a kezdő lépés, amely után szabadon elindulhattok egyre aktuálisabb tudás megszerzése felé.

 

 

 

Témaköreink a következők lesznek:

6.2. Barátkozzunk az internettel

6.3. Barátkozzunk az okostelefonnal, a PC-vel

6.4. Legyünk okos egészséges nagyik!

6.5. Idősek fiatalok együtt „tanulják” az Infokommunikációt

6-6 A SZAKKÖR Tudástár egy helyen

 

 

Ha más témát is javasolsz, írd meg, elérhetővé tesszük mindenki számára. Kérjük, írjál rövid ismertetőt is róla a következő e-mail címre:

dr. Német Béla honlap szerkesztő (drnemetbela@gmail.com)

Előre a Honlap KAPCSOLÓK oldalra