Nyugdíjasok Egyesülete

ahol az évek életre kelnek

Sajtóközlemény

Unokáik tanítják internetezni nagyszüleiket - Online szolgáltatásokkal az idősödő társadalom problémái ellen

Idősödő társadalomban élünk, mely a 21. század egyik legnagyobb kihívása. Magyarországon a 65 éven felüliek aránya a jelenlegi 16%-ról 2050-re elérheti a 30%-ot is.

Az online szolgáltatások segíthetnek abban, hogy a 65 év felettiek megőrizhessék fizikai és szellemi egészségüket, fenntarthassák személyes függetlenségüket és megszokott életvitelüket, ápolják személyes kapcsolataikat.

A Be Smart Seniors projekt egy Erasmus+ pályázat keretében létrejött stratégiai partnerség, melyet a Tempus Közalapítvány koordinál Magyarországon. Be Smart Seniors projektben finn, szlovén, liechtensteini és magyar felnőttképzési szakemberek végeznek fejlesztő munkát együttműködésben a Pécsi Nyugdíjas Egyesülettel.

A partnerség célja, hogy olyan tananyagokat dolgozzon ki, melyek online szolgáltatások használatát mutatják be. Ezek segítséget tudnak nyújtani az időseknek olyan mindennapos feladatok megoldásában mint a bevásárlás, közlekedés, tájékozódás, pénzügyek intézése, időpont foglalás, online kapcsolattartás a családdal és barátokkal, szórakozás, hobbik.

Dr. Dobay Péter oktatási szakértő előadta: „A projekt részét képezi egy intergenerációs tanulási modell kidolgozása is. A „Tanítsd a Nagyit!” program, melynek keretében jellemzően az unokákat látják el hasznos tanácsokkal arról, hogy nagyszüleiket és idősebb családtagjaikat hogyan segítsék az interneten való tájékozódás és a tanulás kezdeti fázisában.”

Dr. Simon Gábor projekt koordinátor kiemelte: „A tananyagok ingyenesen elérhetők az interneten bárki számára. A partnereknek köszönhetően nemcsak magyar nyelven, hanem angol, német, finn és szlovén nyelven is megjelennek valamennyi résztvevő országban.”

Molnár Ferenc a Pécsi Nyugdíjas Egyesület képviseletében elmondta, hogy a: „A Pécsi Nyugdíjas Egyesület tagjai alapvetően az igényfelmérésben vettek eddig részt, a továbbiakban a készülő videó tananyagok tesztelését fogják segíteni abban a reményben, hogy személyesen is tudják majd hasznosítani a megszerzett ismeretket.”

A projekt honlapja: www.smartseniors.eu