Nyugdíjasok Egyesülete

ahol az évek életre kelnek

BE SMART SENIORS (Legyél okos Nagyi!)


BE SMART SENIORS (Legyél okos Nagyi!) bemutatkozása

Egy esztendővel ezelőtt kezdtünk dolgozni magyar, szlovén, finn és liechtensteini kollégákkal ezen a programon (pojekten), végeztünk felméréseket, folytattunk beszélgetéseket sok-sok idős emberrel, hogy megtudjuk, miben várnak segítséget ahhoz, hogy jobban tudjanak tájékozódni ebben a modern technikai eszközökkel teli világban.

A távolélő gyerekek, unokák, rokonok elérése, fotók megosztása tarthatja a lelket a magányosan élő nagyszülőben, ha tudja a módját, hogy ezt hogyan teheti. Ma már mesét is mondhat a messzi unokáknak a Skype segítségével, de vajon van-e aki ezt megtanítsa, megmutassa?

A számítógépek, laptopok, (okos) telefonok rengeteg lehetőséget kínálnak arra, hogy egy egyedülélő idős ember is tudjon kapcsolatokat teremteni, építeni, fenntartani ismerősökkel, régi barátokkal, iskola- és munkatársakkal. Hogy találjon magának olyan közösségeket amelyek valamikori hobbijához kötődnek,énekelhessen, táncolhasson, kirándulhasson, utazhasson akár, vagy széleskörű, színes programokat élvezhessen egy nyugdíjas klubban.

A magára hagyott embernek napi szinten vannak alapvető szükségletei, melyeket nem biztos, hogy egymaga meg tud oldani. Ilyen lehet pl. az ebédrendelés kiszállítással, élelmiszer- és zöldségvásárlás boltból vagy kistermelőtől. Orvos, mentő, szociális segítő hívása.

Felméréseink szerint, az idősek vagy családtagjaikban, vagy szomszédaikban, de főként az ismerős fiatalokban bíznak, tőlük fogadják el az efféle ismereteket. Ezért mi a fiatalokat szeretnénk bíztatni, segíteni abban, hogy HOGYAN tegyék ezt a környezetükben élő idősekkel.

Ehhez készítettünk segítő leporellókat és rövid videókat azokhoz a témakörökhöz, melyeket a kérdőívekben leginkább igényeltek a megkérdezettek.

November 15-én szakemberekkel együtt vitatjuk meg az eddigi tapasztalatokat, mondunk véleményt az elkészült segédanyagokról. Ennek a rendezvénynek a Pécsi Nyugdíjas Egyesület lesz a házigazdája.

Munkánkat figyelemmel kísérhetik a http://www.smartseniors.eu oldalon. Az angol nyelvű anyagok magyar nyelven is elolvashatók. Figyelmükbe ajánljuk a YouTube BESS - Be Smart Seniors magyar nyelvű kisfilmet is.

Amennyiben munkánk felkeltette érdeklődését, esetleg részt venne benne, keressen bennünket.

Gáborné Antal Zsuzsanna, projektfelelős, Nyugdíjas Egyesület, Pécs

Video a mozgalomról