Nyugdíjasok Egyesülete

ahol az évek életre kelnek

PÁKOLITZ KAMARAKÓRUS

PÁKOLITZ KAMARAKÓRUS

Kórusunk 1992-ben alakult vegyeskarként Studer Zsóka szakmai vezetésével. Fenntartónk a Bányászok Érdekvédelmi Kulturális Egyesület, próbahelyszínünk a meszesi Pákolitz István Közösségi Ház.

Hat éve női karként működünk. A kórus műsora igen változatos volt mindig, mind műfajban, mind a zenei korszakokban. Ennek egyik oka az is volt, hogy fellépési helyszíneink, alkalmaink, közösségünk is igen sokféle volt. Felléptünk saját fenntartónk rendezvényein épp úgy, mint falu-, ill. városnapokon, más kulturális intézmények meghívásaira pl. könyv-, képzőművészeti és egyéb bemutatókon, borszentelőn, vagy az általunk hagyományossá tett meszesi március 15-i ünnepségeken, ahol irodalmi műsorral is szerepeltünk.

Több vidéki település klubjaival állunk cserekapcsolatban.

2015 októbere végén új karvezetőt kellett találnunk, az átmeneti időben a kórustitkár irányításával dolgoztunk, szerepeltünk, míg 2016. március 15-i műsorunk megtekintése után Bártfai Zsuzsanna elvállalta kórusunk szakmai irányítását március 22-től. Hangképzési módszereivel egészen új minőséget ért el éneklésünk. Repertoárunk is egyre bővült, bővül, majd egyre többször léptünk fel a Nyugdíjas Pedagógusok Barátság kórusával.

A minősítéseken egyre jobb eredményeket értünk el, 2018-ban Budapesten az országos dalostalálkozón elsőre arany minősítést szereztünk.
2019. október 23-án a két kórus egyesült ASSZONANCIA néven, így ismét ARANY minősítést érdemeltünk ki.

Felléptünk a térségi tavaszi, őszi dalfesztiválokon, Szekszárdon a Bárdos- fesztiválon, Kozármislenyben a városnapi kórusfesztiválon.

A 2020 március közepén bejelentett a pandémiás zárlat megszakította próbalehetőségeinket, egy ideig még tudtunk próbálni a szabályok betartásával a Civil Közösségek Házában, ahol tágasabb tér áll rendelkezésre, idén még eddig ott sem. Egy Erasmus-pályázatba kapcsolódtunk be, amire az új műveket, hangképzési gyakorlatokat a netes csoportunkban osztjuk meg.

A kisebb Pákolitz kórus pedig továbbra is magáénak tekinti a március 15-i helyi megemlékezést és a szűkebb körű fellépésekre szóló meghívásokat.


Gáborné Antal Zsuzsanna
klubvezető
Elérhetősége:
tel.:06-30-530-7920
email:gazs51523@gmail.com