Szenior Akadémia Pécs

 

 

 

Szenior Akadémia

 

Pécsi Szenior Akadémia

https://www.facebook.com/szeniorakademia/

 

„Az Aktív Időskorért” Pécsi Szenior Akadémia a pécsi és baranyai 60 év felettiek számára nyújt közösségi élményeket és tanulási lehetőségéket

A fejlett országokban, így az Európai Unióban is gazdasági, politikai, szociális és oktatási szintű kérdéssé vált az idősödő társadalom problematikája. Az idősoktatás hathatós válaszokat adhat néhány felmerülő kérdésre. Segíthet az elmagányosodás megakadályozásában, a testi és szellemi hanyatlás elodázásában, a munkaerőpiaci, társadalmi aktivitás fenntartásában, a generációk közötti párbeszéd kialakításában vagy erősítésében – tehát az aktív idősödés megvalósulásában.

 

Hosszabb távon célunk megalapozni az önkéntes munka lehetőségeit: az idősek rengeteg energiát és tudást áldoznának a településért és a közösségért, mely hasznosítható lenne a város közművelődési intézményhálózatában, a szociális ellátórendszerben, az idegenforgalomban és még számos területen.

 

Hiánypótló jelleggel hozzuk létre Pécsett „Az Aktív Időskorért” Szenior Akadémiát. A szakmai hátteret és a helyszínt a PTE adja. Előadóink az egyetem és az ország neves szakemberei. Elsődleges célcsoportunk Pécs, később a vonzáskörzet idősödő népessége.

 

Aktív időskorért

http://aktividoskorert.hu/?fbclid=IwAR0dR7cRaUvzm65QZ9vLlHkqY_4chAN-Fqa3do8mhb5dtb7jnVhoeGSddis

 

Rólunk írták

Ismeretterjesztéssel és közösségépítéssel az aktív időskorért

https://www.eckpecs.hu/2020/11/ismeretterjesztessel-es-kozossegepitessel-az-aktiv-idoskorert/

A Pécsi Szenior Akadémia a város és vonzáskörzete hatvan év feletti lakosságát szólítja meg: ismeretterjesztő előadásokkal dolgoznak az időskori elmagányosodás ellen, hozzájárulnak a nyugdíjas korúak társadalmi aktivitásához, erősítve a generációk közti párbeszédet is.

Az Aktív Időskorért Alapítvány 2014 óta működteti a Pécsi Szenior Akadémiát, a jelenlegi a 13. szemeszterük. Félévenként hét előadást szerveznek olyan változatos területeken, mint szociológia, helytörténet, egészségügy, természettudományok, pszichológia, művészetek, pedagógia, pénzügy és érdekvédelem. Az első előadások óta több mint 800 regisztrált résztvevőjük lett. Azokat a hallgatókat, akik a hétből legalább hat előadáson jelen vannak, a félévek végén elismeréssel jutalmazzák: általában 150-200 fő visz haza oklevelet.

“Hallgatóink 59-95 évesek, leginkább azonban a hatvanas korosztály aktív. A tanulásba való bevonódás az időseket tevékenyebbé, nyitottabbá, magabiztosabbá, kommunikatívabbá teszi” – osztotta meg kutatási eredményeit Bajusz Klára, a Pécsi Szenior Akadémia alapítója és szakmai vezetője. A kétheti rendszerességgel tartott előadásokat tanfolyamok és klubszerű foglalkozások egészítik ki. A Szenior Akadémiához kapcsolódik nyelvtanfolyam, informatikai képzés, biblioterápiás csoport, de van külön kirándulócsoport és bridzsklub is.

“Az előadások mellett szervezett programok erősítik a csoporthoz tartozás érzését, a felelősségvállalást, javítják az életminőséget”

Az előadások helyszínét általában a Pécsi Tudományegyetem biztosítja. A szociális távolságtartás okozta nehézségek miatt azonban idén a tavaszi és az őszi félévet sem sikerült a hagyományos módon megtartani. Az Erősödő Civil Közösségek támogatását a Pécsi Szenior Akadémia az online átállást elősegítő eszközök és szoftverek beszerzésére fordítja. Előre felvett előadásokkal és zoomos összejövetelekkel próbálják kiváltani a személyes jelenlétet.

Egy online előadás azonban, legyen az bármilyen érdekes, nem pótolhatja a közösségi élményt. “Van olyan szenior hallgatónk, aki számára a minden második szerdai előadás jelentette A programot, amiért felöltözik és kimozdul otthonról” – meséli Klára. Ezért jött az ötlet, hogy amíg az időjárás engedi, kisebb csoportok számára kültéri, tematikus sétákat szerveznek a városban. “Nagyon jó megélni, hogy amikor van lehetőség, hogy személyes jelenlétre épülő programot szervezzünk, milyen kitörő örömmel fogadják az idősek, milyen szeretettel fordulnak felénk és egymás felé.

 

 

Vissza a Honlap KAPCSOLÓK oldalra