Menjünk otthon moziba.

 

 

 

Az utóbbi néhány évben a „filmnézés” terén is nagyon gyorsak a „változások”. Száz éven keresztül (1910-2010) az volt a közgondolkodás, hogy menjünk moziba, nézzünk FILMEKET. Ez egy nagyon kedves, érdekes „viselkedési formánk” volt. A moziba nem egyedül mentünk, ez a randevú egyik formája volt. Azért is mentünk megnézni filmeket, mert azoktól, arra a 1,5-2 órára komoly, életvitelre szolgáló mondanivalót vártunk, lehetett róla beszélgetni. Ezen kívül pedig jelentős számban vígjátékot, musicalt, rajzfilmet, krimit is megnéztünk, remélve, hogy ezzel megszabadulunk, kikapcsolódunk a napi élet terheiből.

 

Majd elterjedt a televízió és ez teret nyitott az 1990-2020-as években a „könnyed, szórakoztató” videóknak, az 50-500 részes sorozatoknak. Nem kellett felöltözni és elmenni moziba, majd késő este hazamenni. Az internet „segítségével” az utolsó 5-6 évben (elsősorban a fiatalok körében a streaming) „felfokozták az élvezetet” a „világon mindenütt elérhető” VIDEOTÁRAK, mint a Netflix, az Amazon Prime, az HBO GO, meg az AMC. (ez is a globalizáció egyik megjelenési formája). Ezek mindegyike, harsányan a „legfrissebb, a legizgalmasabb, a legnézettebb produkciókat” HIRDETI. Persze ezek nagy többsége már nem a régi értelemben vett FILMEKET adja, ezek sok esetben már a számítógépes technológiák animált termékei.

 

A régen (40-80 évvel ezelőtt) készült filmek nagy része már nem „piacképes”, ezért INGYEN is megtekinthető önkéntes, videózáshoz, videomegosztókhoz értők jóvoltából. A legkülönlegesebbnek ítélt 50-60-at viszont nemzeti adatbázisok (Magyar Film Adatbázis, https://www.mafab.hu/filmek/filmek/) „digitálisan felújítva” tartalmazzák. Ezekbe regisztrálni kell, és egy kisebb összegért nézhetünk ilyen „úton” számítógéppel otthon is FILMEKET.

 

A „Nézzünk filmeket otthon” kapcsolóinak az elkészítésével az volt a tervem, hogy segítséget nyújtsak abban, hogyan HASZNÁLJUK KI az új technikát, de NE DOBJUK EL a régi értelmezés szerinti FILMEKET. További gondolatom pedig, hogy ezeket a FILMEKET mi idősek, ne csak egyedül nézzük meg, hanem akár több generációsan, felnőtt gyerekeinkkel, még inkább 16-20 éves unokáinkkal. Megadva a filmnézés „MÓDJÁT” és BESZÉGESSÜNK is arról, amit a film „kiváltott belőlünk”. Nagyon érdekes, fontos kérdés, hogyan élik meg a fiatalabbak a 40-60 évvel ezelőtt megfogalmazott élethelyzeteket.

 

Az egyes kapcsolók alá, az 50-70 évvel ezelőtti, legjobbnak, legértékesebbnek tartott FILMEKBŐL 20-30-at gyűjtöttem ki. Ezek a táblázatok tartalmazzák a filmek címeit, internetes elérhetőségeiket, a rendezőit, főbb szereplőit, egyes esetben az eredeti könyv íróját, valamint egy utalást arra, hol olvashatunk elfogadott értékelést ezekről.

 

Így hát lehetőség van otthon „mozizni”. Az internet „felhasználásával”, tetszőleges időpontban, de megadva annak a módját, kényelmesen nézhetünk meg színvonalas filmeket OTTHON, nem csak laptopon, hanem ezeket „rájátszva” a nagyképernyős TV-nkre (képmegjelenítőkre).

 

A Filmarchívum, Film tárhelyek kapcsolóban arról is készítettem összefoglalót, hol és hogyan érhetünk el az ajánlott filmeken kívül több száz, sőt több tízezer VIDEÓT, MOVE-it.

 

 

 

Ehhez szeretnének segítséget nyújtani az itt következő ajánlások:

 

7.2. Művészfilmek-külföldi

7.3. Művészfilmek-hazai

7.4. „Kötelező olvasmányok” filmen

7.5. Gyermek- és ifjúsági filmek

7.6. Filmtárhelyek, filmarchívumok

 

 

Mindezekkel kapcsolatban érdeklődéssel várjuk észrevételeiteket. Írd meg a következő e-mail címekre. Ha nem ellenzed, elérhetővé tesszük mások számára is.

dr. Német Béla honlap tartalmi szerkesztője (drnemetbela@gmail.com)

Vissza a Honlap KAPCSOLÓK oldalra