Nyugdíjasok Egyesülete

ahol az évek életre kelnek

Assonantia Női Kar

Mintaértékű nyugdíjas kórus, mely nagyon élvezi a közös munkát


Az ország egyik legnagyobb kórusminősítő programjában október végén a pécsi Asszonancia női kar arany minősítést szerzett Bártfai Zsuzsanna vezetésével. Nem könnyű idős hangokkal ilyen szintet elérni, hát még úgy, hogy a karvezető csak két éve irányítja a társaságot, a kórus pedig ebben a formában először lépett fel.

Itt olvsahatja a neten:

– Hogy született ez a kapcsolat?
– Bár a Zenekadémián karvezetőként végeztem, csak alkalmi jelleggel voltam karnagy egész pályafutásom során. Két éve viszont egyszerre két pécsi nyugdíjas kar, a Pákolitz Kamarakórus és a Nyugdíjas Pedagógusok Barátság Kórusa is felkért, hogy irányítsam őket. Hamarosan elkezdtünk közösen dolgozni a biztonságos hangzás érdekében, s most lépett fel először az így létrejövő stabil 25 fős Asszonancia (magyarul: együtt hangzás) kórus.

– Hogy sikerült ebben a korcsoportban ilyen kiváló hangminőséget produkálni?
- Tény, hogy az együttesünkben hatvantól nyolcvankét éves korig szór az életkor. Az sem véletlen, hogy a nyugdíjas karok többsége népdalokat énekel, ami könnyebb hangképzéssel jár. Minket viszont éppen a hajlékony, tiszta egységes megszólalásunkért díjaztak. Igen, ilyenkor már a magas hangok egy része eltűnik, ezért olykor mélyebben indulunk.

– Mi vitte rá, hogy hatvan évesen kezdjen bele a karnagyi tevékenységbe?
– Több helyen is karvezetőként tevékenykedtem időnként, például a Pécsi Kamarakórusban, ahol magam is énekelek, valamint a munkahelyem, a Pécsi Művészeti Szakközépiskola nyári országos művészeti táborában. Másrészt megfogott, hogy két fantasztikus társaságról van szó. A Pákolitz Kórus ugyanis a meszesi művelődési házban igen színvonalas irodalmi műsorokat is ad. Másrészt mindkét kórus életében volt egy időszak, amikor karvezető nélkül maradtak, de tovább gyakoroltak, összetartotta őket a közös éneklés szeretete.

– Mikor hallhatják a pécsiek az Asszonancia Kórust?
– A Meszesi Dalfesztiválon, november 23-án. Ez már a hatodik találkozó, melyen a könnyűzenétől a fúvós muzsikán át a bányászdalokig igen széles a kínálat, szeretik a zenebarátok.

– Szabadidejében kilép a zenéből?
– Eljárok a barátaimmal színházba, moziba, de hangversenyekre is, valamint sétálgatok a természetben.

A Bakáts téri iskolából indult
Bártfai Zsuzsanna 1958-ban született Budapesten. A Bakáts téri zenei általánosba járt (itt játszódik a Mindenki című Oscar-díjas magyar rövidfilm), a Bartók Béla konzervatóriumban tanult zongorázni, a Zeneakadémián karvezetőként és énektanárként végzett. A Népszínház táncegyüttesénél kezdte a munkát korrepetítorként. Harminc éve él Pécsett, a Művészeti Gimnázium és Szakgimnázium tanára, ahol zenei elméleti tárgyakat tanít és a balett tagozat zongorakísérője. Két gyermeke van, Bence (31) informatikai cégnél, Viola (29) HR területen dolgozik Budapesten.

BAMA Baranya megyei hírportál