Nyugdíjasok Egyesülete

ahol az évek életre kelnek

EGÉSZSÉGÜNKRE!

EGÉSZSÉGÜNKRE!

NAPI EGY POHÁR VÖRÖSBOR ENNYI MINDENBEN SEGÍT A SZENIOROKNAK

A hosszú életnek számos titka lehet, de az egészséges életmód szinte biztosan hozzájárul ahhoz, hogy minél több gyertyát tudjunk a tortánkon elfújni. Az egészséges életmód azonban nem a semmiből terem: folyamatosan dolgozni kell rajta, már fiatalon is.

Ahogy idősödünk, természetes módon gyengül az egészségünk, számos probléma léphet fel. Az immunrendszerünk már kevésbé ellenálló, az ízületeink kopnak, a csontok törékenyebbek.

Azonban mi magunk is sokat tehetünk azért, hogy idősödve is jó egészségi állapotban legyünk, nem mindenért a gének felelősek. Az biztos, hogy a mozgás és a megfelelő, minőségi táplálkozás sokat segít.

Nem kevés orvos állítja, hogy napi egy-két deciliter vörösbor jótékonyan hozzájárul az egészségünkhöz. Tudjuk, hogy a mediterrán népek sok bort fogyasztanak – márpedig körükben kiemelkedően sokan érik meg a 100. életévet is.

A vörösbor számos természetes antioxidánst tartalmaz, amelyek segítenek a kórokozók elleni harcban. Tanulmányok szerint azonban egyéb pozitív hatásai is vannak az egészségünkre. Soroljuk is őket!

Csökkenti az Alzheimer-kór kialakulásának veszélyét

Minden embernek romlik a szellemi egészsége, ahogy öregszik. A vörösbor segít a neurológiai károsodás mértékét csökkenteni, aktívan tartani az agysejteket, így például kisebb eséllyel alakul ki Alzheimer-kór vagy demencia.

Csökkenti a daganatok kialakulásának esélyét

A kutatások szerint a rákos sejtek burjánzását megfékezi, ha naponta iszunk egy kis vörösbort. A vörösbor rezveratrolt tartalmaz; ez a természetes összetevő felveszi a harcot a rákos sejtekkel szemben is, nem engedi, hogy elburjánzanak. Egyben megvédi a szerveinket a káros rákkeltő anyagoktól.

Csökkenti a gyulladást

A gyulladt szervezetnek csökken az ellenálló képessége, nem tudja rendesen ellátni a feladatát. Napi egy pohár vörösbor mérsékli a gyulladást, ezáltal is erősíti a szervezetünket.

Csökkenti a cukorbetegség kialakulásának esélyét

A rendszeres vörösbor-kortyolgatás szabályozza a szervezet glükóz háztartását is, megnöveli az inzulintermelést, amely megbirkózik a túl sok cukorral.

Fiatalosabb kinézetű bőrt varázsol

A bor rezveratrol-tartalma a bőrrel is csodát tesz. Segít eltávolítani az elhalt bőrsejteket, így engedve az újak képződését. Néhányan nem csak ital formájában, de közvetlenül a bőrükre kenve is használják a vörösbort a fiatalos külsőért.

Lebontja a vérrögöket

A normális vérkeringés alapvető fontosságú a szervezetünkben. Amikor az ártalmas lerakódások miatt az áramlás gátolt, vérrögök alakulhatnak ki. A vörösbor viszont segít fenntartani az erek egészségét azáltal, hogy megszabadít a káros plakkoktól. Elősegíti a megfelelő számú vörös- és fehérvérsejt, valamint vérlemezek termelődését is.

Meggátolja a magas vérnyomás kialakulását

Idős korukra sokan magas vérnyomásban szenvednek. Az egészséges ételek és az alkoholos italok fogyasztása is hozzájárul a hipertónia kialakulásához. A vörösbor viszont ellenkezőleg hat, segít szabályozni a “rossz koleszterin” mennyiségét, amivel megakadályozza a magas vérnyomás kialakulását.