2011. szeptember-októberi programjaink

Látogatás Fellbachban

 (2011. október 6-12.)

 

   Az egyesület 18 aktivistája önköltséges áron egyhetes látogatást tett Fellbachban.

Fellbach kisváros Stuttgart mellett, 25 éve Pécs testvérvárosa.

   A német testvéregyesület nyugdíjasai nagy létszámban várták a pécsieket az Eintracht
(= Összhang) szállodában helyi specialitású meleg levessel.

   Az ott tartózkodás alatt városlátogatás Stuttgartban, sörfesztivál helyszíne mellett látványos vidámpark volt a programon.

  Schwabenlandhalle (Fellbach kongresszusi és kiállítóközpontja) adott helyszínt az ünnepélyes Fröhlicher Fellbacher Abend = vidám fellbachi estnek; ének, zene, egyesületek fellépése, tánc stb. Még pécsi egyetemisták is képviseltették magukat zongora- és fuvolajátékkal.   A borfesztivál megnyitója után a pécsi vendégek megnézték a kirakodóvásárt, másnap a szüreti felvonulást.  Mindenféle feldíszített kocsit, foglalkozások bemutatkozását, iskolásokat, tömegjeleneteket, díszes öltözékeket, táncosokat, zenészeket láttak, szóval nagy volt a kavalkád.

   A fellbachi főpolgármester a fogadáson személyesen mindenkivel kezet fogott, ahol különleges borokat és helyi specialitást: perecet kaptak a vendégek. Találkoztak dr. Piti Zoltánnal, a testvérvárosi kapcsolat aláírójával is. A vacsorán nagy meglepetésre megjelent dr. Páva Zsolt pécsi polgármester is Csizy Péter alpolgármesterrel, kedélyesen elbeszélgetettek a pécsi nyugdíjasokkal.

A csoport megcsodálhatta a „Nyitott vasárnap” forgatagát is, minden üzlet, étterem nyitva, az utcán árusítanak, kóstolókat tartanak. Az egyházközség központjában Oeffingenben látták vendégül az egyik nap a pécsieket, másnap Schmiedenben a Fröbel-iskola bemutatására
került sor (az Éltes Mátyás iskola partnerintézménye).

Az Idősek központjában is jártak a pécsiek, majd Őszi tánctanuláson is részt vehettek. Egy koreográfus vezetésével tánclépéseket tanultak, ott ez a szokás a táncos összejöveteleken.

    Az utolsó napon a Sváb Alpokba, Lichtenstein várához kirándult a csoport – kis romantikus tornyokkal teli mesevár melletti étterem is csak a pécsiek kedvéért nyitott ki a szünnapon. A búcsúest a Mozart-strasse saroképületében, az Idősek Központjában volt.

   A tapasztalatcsere, a baráti beszélgetések nagyon hasznosak voltak, úgy vált el a két csoport egymástól, hogy találkoznak jövőre Pécsett.