Nyugdíjasok Egyesülete

ahol az évek életre kelnek

Programjaink, Projekjeink

Játékos agytorna


„Magad azzal ékesíted,
ha elmédet élesíted.”
(Joanne Kathleen Rowling)

KEDVES JÁTÉKOS KEDVŰ
NYUGDÍJAS TÁRSAINK!

Egyesületünkben a már hagyományos szellemi vetélkedőt ebben az évben ismét megrendezzük.

Amennyiben a járványügyi szabályok lehetővé teszik, akkor három fős csapatokat várunk szóbeli játékos vetélkedőre október 19-én (kedden)
10 órai kezdettel a Pákolitz Közösségi Házba (Komját Aladár u. 2.)!

Kérjük, hogy szeptember 15-ig küldjétek el jelentkezéseteket a nyugegy@gmail.com címre, vagy postán az egyesület székházába (7625 Pécs, Majorossy u. 15.) . A jelentkezési lapra kérjük ráírni a csapat választott nevét, a csapattagok elérhetőségét (lakcím, email-cím és telefonszám)!

A vetélkedő témái: irodalom, történelem, földrajz, zene, régi szavak, találós kérdések, igaz–hamis és általános tudnivalók. Lesznek kivetített képek (festmények, szobrok, épületek), zene is. Természetesen mindez 4 válaszlehetőség megadásával, humorral fűszerezve, tehát játékos formában. Einstein is azt mondta, hogy „A játék a kutatás legjobb módja.”

Mindenkit szeretettel várunk, szívesen látunk szurkológárdát is!

Játékra fel! Sikeres fejtörést kívánunk!

A „Közösségépítő kultúránk” rendezvénysorozat keretében a Nyugdíjasok Egyesülete és a Bányászok Érdekvédelmi Kulturális Egyesülete tagjaival június 22-én Lakitelekre, július 1-én pedig Kápolnásnyékre látogattunk.
Lakiteleken megtekintettük a Nemzeti Művelődési Intézet új központját és a Lakitelek Népfőiskolai
Alapítvány által megálmodott és megvalósított Hungarikum Liget létesítményeit. Van itt konferencia terem, szálloda, sportpálya, lovas istállók, fürdő, kápolna és természetesen szobrok, képek is. Az alapítvány dolgozói gondozzák a hatalmas parkot és az 5500 m2 területű üvegházat is. Jót szórakoztunk a Békéscsabai Jókai Színház előadásán.
Pár nappal később egy másik csoportunk Kápolnásnyékre utazott. Először a Vörösmarty emlékházat néztük meg, és a Komáromi Színház tagjainak előadásában Arany János megzenésített balladáit hallgattuk. Finom ebéd után Kápolnásnyéken a szépen felújított Halász kastélyban megtekintettük egy igen színvonalas képkiállítást és a kastély történetét felelevenítő képeket. Innen a közeli sörgyárba sétáltunk át, ahol megkóstoltuk a finom Nyéki sört. Ebből egy-egy üveggel haza is hozhattunk. A programot a Velencei tóban való lábáztatással és a parton való sétával zártuk.
Az élményekben gazdag két napot köszönjük az Emberi Erőforrások Minisztériumának és a Nemzeti Művelődési Intézetnek.

Kápolnásnyék - Halász kastély

Lakitelek – Nemzeti Művelődési Intézet

Júniusi rendezvények

Nagy nap volt június 8. az egyesületünk életében. Ez volt az első alkalom, amikor a pandémia után végre találkozhattunk. A rendezők pogácsával, kávéval, itallal várták a meghívottakat.

Először az online megrendezett Játékos agytorna díjátadó ünnepségére került sor. Szép számban megjelentek a játékosok. Radnóti Adél kulturális felelős értékelte a vetélkedőt, majd Molnár Ferenc elnök kiosztotta az okleveleket, ajándékokat. A legjobbak ajándék utalványt kaptak, de a többiek sem mentek üres kézzel haza, mert megkapták az egyesület 30 éves Jubileumi kiadványát. A kötetlen beszélgetés során megegyeztek, hogy csatlakoznak az ősz folyamán lebonyolítandó csoportos vetélkedőhöz.


Még tartott a beszélgetés, amikor már érkeztek az elnökség tagjai és a klubvezetők a következő rendezvényre. Ezen is nagy volt az érdeklődés, az aktivitás.

Az egyesület elnöke az elmúlt hónapok történéseiről számolt be és ismertette az egyesület jövőre vonatkozó terveit.


A továbbiakban a klubvezetők és küldöttek mondták el, hogy mi történt az elmúlt év során a klubokban és hogyan képzelik el a közösségi élet újraindítását.

A program végén az egyesület elnöke örömmel jelentette be, hogy az idén is kaptunk kirándulási lehetőséget a Nemzeti Művelődési Intézettől. Rövidesen Kápolnásnyékre és Lakitelekre utazhatnak az egyesület legaktívabb tagjai.


Örömóda – Örömtánc

Az újranyitás örömére táncoltak és énekeltek a szeniorkorúak a Széchenyi téren június 18-án délután 3 órakor.
Az egyesülethez tartozó Búzavirág Népdalkör, Énekvarázs dalkör és a Baranya Bokréta Népdalkör tagjai énekelték el Radnóti Léda vezényletével az Örömódát.

Beethoven IX. szimfóniájának IV. tételéből Schiller Az örömhöz című ódája lett az Európa-himnusz.
Legismertebb Jankovich Ferenc fordítása:
Lángolj fel a lelkünkben, szép égi szikra, szent öröm!
Térj be hozzánk, drága vendég, tündökölj ránk fényözön!
Egyesíted szellemeddel, mit zord erkölcs szétszakít.
Testvér lészen minden ember, merre lengnek szárnyaid.

Borsós István tárogatójával színesítette a közös produkciót. Az énekesek dúdolták a dallamot, közben Lévai Erika lépett a mikrofonhoz, s mondta el az Örömóda egy másik szövegét Rónay György fordításában. Befejezésül együtt zengett a téren a három csoport öröméneke a tárogatóval.

Az énekesek után a táncosok töltötték be a teret Nagy Mária örömtánc-oktató vezetésével. Jöttek csoportok Komlóról, Kozármislenyből, Pécsváradról, Sásdról, Szentlőrincről és Pécsről. Láttunk csárdást, keringőt, indulót ügyes táncosok előadásában. A nagy melegben ez a látvány és élmény igazán felüdítő volt.

Májusi online játékos agytorna


Az áprilisi játék sikere után újabb tesztet küldtünk a játékosoknak. Most nem vállalkoztak már annyian annak kitöltésére, de nagyon ügyes megoldások születtek.

Csupán két kérdés volt, mely kifogott a játékosokon:

1. Melyik opera játszódik egy Sevilla melletti börtönben? Többen írták a Carment, de ott nincs börtönjelenet, csak énekel a börtönről a Virágáriában Don José (Bűvös erő volt e virágban, A börtönben szívemre zártam…”). A helyes válasz Beethoven Fidelio című operája.

2. Milyen hangszer a triola? A jó válasz, hogy semmilyen. A triola három egyenlő ritmusértékű hang kettő helyén! Volt még egy-két bonyolultnak tűnő kérdés, melyre különböző válaszok születtek:

– Mi köze van a levegőnek az áriához? Olaszul az ária eredetileg levegőt jelent. Air = levegő (latin szó), AIR = ária (görög szó).

– Ki az a zeneszerző, akinek minden operája más földrajzi helyen játszódik? Többen írták Verdit, de a helyes válasz Puccini (A Turandot Kínában, a Pillangókisasszony Japánban, A Bohémélet Párizsban, a Manon Lescaut Amerikában játszódik és így tovább.).

A legsikeresebb megfejtők ismét ketten voltak: Karlakyné Abinéri Gabriella és Pinczés Miklós,

majd a második helyen hármas holtverseny alakult ki:
Dusa Árpádné, Mikolai Erzsébet és Szikszayné Németh Mária.

Gratulálunk mindegyiküknek, s várjuk-hívjuk őket a szóbeli fordulóra!

„Magad azzal ékesíted,
ha elmédet élesíted!”
(J. K. Rowling)

KEDVES JÁTÉKOS KEDVŰ NYUGDÍJAS TÁRSAINK!

Újra indul az online játékos agytorna!

Ismét egy harminc kérdésből álló teszt megoldását várjuk, melyet egyénileg, otthonról lehet teljesíteni. A válaszadáshoz bármilyen segítséget igénybe lehet venni. A tesztet honlapunkon (www.nyugegy.hu) és a Hírlevél mellékletében találjátok. Személyesen átvehetitek a Majorossy Imre u. 15. sz. alatti székházban, vagy kérni lehet nyugegy@gmail.com címen, ugyanide kell majd visszaküldeni. A határidő május 28.

Jutalmat most nem tudunk felajánlani, de az első három sikeres megfejtő nevét hírlevelünkben és a honlapunkon, valamint a facebook oldalunkon is megjelentetjük. Játékra fel! Sikeres fejtörést kívánunk!

Májusi Játékos agytorna 2021 letöltése

Játékos agytorna 2021

Megszületett az online vetélkedő eredménye. A húsz játékos és két csoport által beküldött tesztlapokat három tagú zsűri: Radnóti Adél, Almási Éva, Dombi Liza javította értékelte.
A résztvevők oklevelet és a Nyugdíjasok Egyesülete 30. éves jubileumára készült kiadványát kapják ajándékba.
Első helyezést ért el: Pinczés Miklós, Lovák Ibolya. Ők 5.000 Ft-os ajándékutalványba részesülnek.
Második helyezést ért el: Koósz Istvánné, Pappné Németh Ilona. Jutalmuk 3.000 Ft-os ajándékutalvány.
A vetélkedőn eredményesen szerepeltek még:
Ázsoth Zoltánné, Donkó Imréné, Gyarmati György, Mikolai Erzsébet, Juhász Jenőné, Sivák István, Balogh Teréz, Dusa Árpádné, Imre Mária, Siklósiné Csaba Éva, Tallászné H. Mária, Dr. Német Béla, Karlakyné Abinéri Gabriella, Szikszayné Németh Mária, Tóth Erika, Kósa Antal, BÉKE Meszesi Nyugdíjas Klub csapata, Vasutas Szakszervezet Nyugdíjas Egyesülete

Minden játékosnak szeretettel gratulálunk és további eredményes versenyzést kívánunk!

Játékos agytorna 2021

KEDVES JÁTÉKOS KEDVŰ NYUGDÍJAS TÁRSAINK!Szeretitek a szellemi kihívásokat?
Szoktatok kvízjátékokat játszani?
Van kedvetek egy kis játékra?


A Nyugdíjasok Egyesülete játékos szellemi vetélkedőt hirdet.
Egy harminc kérdésből álló tesztlap megoldását várjuk, melyet egyénileg, otthonról lehet teljesíteni. A válaszadáshoz segítséget kaphattok könyvekből, internetről, és kérhetitek családtagjaitok, barátaitok segítségét.
A tesztet kérhetitek mailben a nyugegy@gmail.com címen, vagy személyesen átvehetitek a Majorossy Imre u. 15. sz. alatti székházban minden hétköznap délelőtt. A kitöltött tesztlapokat ugyanoda kell visszajuttatni március 31-ig!
A legtöbb helyes választ adókat jutalomban részesítjük, és az eredményüket az áprilisi Hírlevélben és honlapunkon közzé tesszük.
Játékra fel! Sikeres fejtörést kívánunk!

Játékos agytorna 2021