Nyugdíjasok Egyesülete

ahol az évek életre kelnek

Szenior Teniszklub

Tenisz Klub

Szenior Teniszklub


A „Teniszklub” a Nyugdíjasok Egyesületének sportosabb részét alkotja. Történetünk szorosan kapcsolódik a pályához, melyet a ’80-as években a PÉTÁV dolgozói, néhány kisiparos, valamint egy jogászokból álló csoport épített. A klub 1994 óta létezik – amikor a pálya a PÉTÁV tulajdonából az önkormányzathoz került (a terület önkormányzati tulajdon) – és a megalakuló teniszklub csatlakozott a Nyugdíjasok Egyesületéhez.


Az évek hosszú során a klubtagság – önerőből, önkormányzati támogatásból – folyamatosan fejlesztette, gondozta az általa használt teniszpályát és a körülötte lévő területet. Nagyobb felújítás 2004-ben volt, amikor az öltöző melletti területet közösségi használatra alkalmassá tették. A város önkormányzata által 2019-ben kiírt „Miénk itt a tér” pályázaton elnyert „kis összegű” önkormányzati támogatás a klub számára nagy lehetőséget adott, hogy a több mint 20 év alatt elhasználódott, elavult telephelyünk korszerűsítését – jelentős saját erővel – megoldjuk. Így 2020 őszén és 2021 év tavaszán, sok-sok munkával kialakult egy rendezett, átgondolt, karbantartható és kellően árnyékos, füvesített kert, kiépült a kerti út és a védett terasz, ahol tarokkozni, társasozni és tenisz után üldögélni, beszélgetni lehet. Az öltözőként szolgáló konténer áthelyezésre és generális felújításra került.


A klub jó kapcsolatokat tart fenn a PÉTÁV-val (segítségükkel került áthelyezésre a konténer), a BIOKOM-mal (a kert rendezéséhez nagymértékben segített, hogy kertészetétől termőföldet és fűmagot kaptunk), valamint a Kulturális Központtal (melynek épületében rendszeresen helyiséget bérelünk szakosztályainknak és rendezvényeinkhez).


A klub tagjai sportos, szépkorú nyugdíjasok, és sok fiatalos támogató tagunk is van. Az alaptevékenységet jelentő tenisz mellett még az asztalitenisz, darts, petanque, tarokk és túra szakosztály is működik. A tagság nem kötelezi el magát egy-egy sportágnál, hanem alkalmanként, kedve szerint részt vesz bármely szakosztály eseményein. Ugyancsak komoly létszámmal veszünk részt a Nyugdíjasok Egyesületének rendezvényein is.


A tenisz szakosztály a tavasztól őszig tartó idényben biztosít játéklehetőséget a Tüzér utcai teniszpályán, emellett havonta örömtenisz programot szervez, és évente változó sikerrel két háziversenyt bonyolít le.


Az asztaltenisz szakosztály a nyári időszakban a Tüzér-utcai pályán, az árnyékos udvaron felállított asztallal, míg a téli időszakban bérelt helyiségben teszi lehetővé a sportolást. A szakosztály évente rendez háziversenyt, valamint az örömtenisz napokon is a sportolni vágyók rendelkezésére áll.


A darts szakosztály megfelelő felszereltséggel, jó táblával rendelkezik – még csak most bontogatja szárnyait, és keresi a helyét.


A petanque szakosztály a nyugodtabb, kisebb intenzitást kedvelők sportja, amelyet jó néhányan élveznek az alkalmi versenyek alatt. A szakosztály évente egyéni és páros versenyt/bajnokságot rendez – a Tüzér utcai saját pályán, a tettyei körpályán – valamint a város más petanque csoportjaival is találkozik.


A tarokk szakosztály már több éve nyújt komoly „szellemi sport”-lehetőséget egy „kemény” 10-15 fős csoport részére, egész évben, különböző helyszíneken. A szakosztály az alaptanfolyamtól a házi tarokkversenyekig heti rendszerességgel szervez tarokk-játékokat.


A túra szakosztály – kirándulni, túrázni szinte mindenki szeret a klub tagjai közül, így már szakosztállyá alakulás előtt is élménydús túrákat teljesítettünk a gyönyörű Mecsekben. Az évente tervezett 6-8 túra általában 5-6 teljesített 8-14 km-es gyaloglást jelent – a résztvevők száma a 10 főtől a 25-26 főig terjed. A mecseki túrák mellett (kisebb létszámmal) „ismerd meg hazánkat mozgalom” keretében voltunk már a Tisza-tónál, Bakonyban, a Pilisben és a csodás Zemplénben is. A saját tervezésű túráinkkal részt veszünk Pécsi HACS 2022-ig tervezett közösségfejlesztési programjában is.


Czoller Ernő

a klub elnöke

Szakosztályok

Pétanque Szakosztály
Tenisz szakosztály
Túra szakosztály
Asztalitenisz Szakosztály
Tarokk Szakosztály
Darts Szakosztály