Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!

Élj az ökoszisztéma rendszer „viselkedése” szerint!

 

 

Előadás-, beszélgetés sorozat 2024

 

 

 

Várjuk a Nyugdíjasok Egyesülete klubjainak tagjait, más szervezetek nyugdíjasait, középiskolás diákokat és mindenki mást.

 

Időpontja: A táblázatban olvashatóan, péntekenként. Kezdés: délután 3 óra.

Helyszíne: Bányászok Érdekvédelmi Kulturális Egyesülete előadóterme

                  Dobó István u. 86-90, (a Komlói útról, oda 2-es, 2A busszal lehet utazni a városból)

Esetenként: Pákolitz Közösségi Ház, Komját Aladár u. 2 (a Komlói útról „nyílik”)

Előadó, beszélgetést vezető: dr. Német Béla a Nyugdíjasok Egyesülete kapcsolattartásért felelős elnökségi tagja, PTE TTK Fizikai Intézet nyugdíjas oktatója.

 

 

 

A Nyugdíjasok Egyesülete szervezésében megvalósítandó, CHANGERS-2.0 rövid megnevezésű Európai Uniós pályázat programjának megfelelően az előadássorozat és azt követő beszélgetések a következő kérdések megválaszolására vállalkoznak:

 

Mi várható a jövőben a vidéken, családiházas településszerkezetű környezetben élő idősebb emberek és fiatal családtagjaik életében akkor, ha egyre inkább törekednek

- a fenntartható,

- az energiatakarékos,

- energiahatékony,

- hulladékcsökkentő,

- együttműködő,

- az infokommunikációs ismereteket egyre jobban elsajátító,

- egyre kisebb ökológiai lábnyommal járó életforma megvalósítására?

 

 

 

Az összejövetelek további célja: „rászokni az önképzésre”, idős és fiatal között beszélgetések „kezdeményezése” a témákról, megbarátkozni az interneten elérhető ismeretszerzéssel.

A hallottak mélyebb elsajátítását ellenőrző kérdések fogják segíteni.

Az újszerű ismeretek elsajátítását még kisebb „szellemi versenyek” követik kiérdemelt jutalmakért.

 

 

 

A tervezett PROGRAM és időpontok

 

 

 

Időpont

Az előadás és a beszélgetés címe, tartalma

Kérdések

1

jan. 19

A CHANGERS pályázat bemutatása. Idős-fiatal együtt ismerkedik a „fenntarthatósággal” és a „fejlődéssel”. Közös tanulással, gyakorlással fejlesztik digitális készségeiket. Kérdésekkel ellenőrizzük tudásunkat.

Kérdés-1

2

febr. 2

„Vidéki”, „városi” „körülmények” összehasonlítása. A laza településszerkezet (a MODERN VIDÉK) előnyei a klímaváltozáshoz történő alkalmazkodásban. Energia takarékosság, energia hatékonyság lehetősége. Lehet OKOS VIDÉK, mert Vidéken is elérhető az internet.

Kérdés-2

3

febr. 16.

Fenntartható lakóépületek. Különböző, egészséges „HÁZAK”. Passzív ház, zéró energiájú ház, aktív ház, zéró CO2 épület, autonóm ház, ökoház! „Szomszéd” (neighborhood) energia szolgáltatás lehetősége. Az elvárt életminőség feltételei biztosíthatók.

Kérdés-3

4

márc. 1

Fenntartható energia- (hő, elektromos) önellátás okos házban, „vidéken”, okos kistelepülésen. Bioszolár fűtés. Szigetüzemű elektromos energiaellátás. Kimeríthetetlen, megújuló, megújítható energiaforrások kombinált, hibrid alkalmazása.

Kérdés-4

5

márc. 8.

Fenntartható háztartás. Energiahatékony elektromos háztartási gépek. Környezetkímélő háztartási vegyszerek, csomagolóanyagok. Háztartási hulladékkezelés. Tudatos termékvásárlás.

Kérdés-5

6

márc. 22

Fenntartható élelmiszerellátás. Élelmiszer önellátás lehetőségei „vidéken” (zöldség-, gyümölcstermesztés, komposztálás, háziállat tartás). Törekvés a víztakarékosságra: esővízgyűjtés, víztisztítás, kétkörös vízrendszer.

Kérdés-6

7

ápr. 5.

Fenntartható közlekedés. Kontinentális méretű közlekedés, fenntartható és nem fenntartható jellemzői. A városi személyi közlekedés fejlesztése a fenntarthatóság irányába. Energiatakarékos közlekedési lehetőségek családi, közösségi szinten. (kerékpár, elektromos roller, elektromos kerékpár, telekocsi szervezés, együtt menjünk iskolába, munkahelyre).

Kérdés-7

8

ápr. 19.

Fenntartható vidék- és városfejlesztés. Fenntartható vidék- és városfejlesztési stratégia az Európai Unióban. Európa legzöldebb városai. Klímasemleges, okos város koncepció Európában.

Kérdés-8

9

máj. 3.

Fenntartható város- és vidékfejlesztés Magyarországon. Áttekintjük a gyakorlatot az utóbbi években Magyarországon megvalósuló lakásépítésről és arról, hogyan valósul meg a fenntarthatóság kérdése egyéni, kisközösségi és állami szinten ezen a téren.

Kérdés-9

10

máj. 17

Fenntartható jövő kérdései, feladatai. Összefoglaló Az eddigi kilenc előadás összefoglalása.

Kérdés-10

 

Javaslat: Idősek-fiatalok alkossanak „TANULÓPÁROKAT”.

Meghirdetve: 2024. 01. 02.

___________________________________________________________________________________________________________________

 

 

További időseket érintő információk:

 

Pécsi Hírek, szenior rovat

 

Pécs város közéleti hetilapja

Megjelenik 68 000 példányban

e-mail: info@pecsma.hu

WEB. https://www.pecsma.hu/pecsi-hirek/

 

 

 

Az Idősügyi Tanácsülés 2023.  június 13. ülésén a Tanács Elnöke, Péterffy Attila polgármester úgy határozott, hogy a Pécsi Hírek hasábjain kéthetente jelenjenek meg idősek életéhez kapcsolódó írások.

 

Ennek megírását, szerkesztését a Nyugdíjasok Egyesülete részéről dr. Német Béla kapcsolati felelős végzi. Az Idősügyi Tanács jelenlegi tagjai közül delegálja ebbe a munkába dr. Keller Nándort és Perényi Józsefet.

 

 

 

Tervezett és megjelent írások

A kiadvány száma

Dátuma

Megjelent cikk címe, a tervezett írás címe

Kézirat

Megjelent

XX. évf. 37.sz. 10.old.

2023. nov. 13.

Méltósággal megöregedni: a törvények ezt segítik

PDF-1

JPG-1

XX. évf. 40. sz. 10.old.

2023. dec. 4.

A nyugdíjtörvény módosítására tettek javaslatot

PDF-2

JPG-2

 

 

Sikeres dalfesztivál meszesen

PDF-3

JPG-3

 

Vissza a Honlap KAPCSOLÓK oldalra