Miért érdemes honlapunkat meglátogatni?

 

 

 

Azért jó minket meglátogatni, mert nem csak magunkról „öregekről” szeretnénk ÍRNI, hanem rengeteg más területet fog érinteni HONLAPUNK. Témáinkat és írásaink, közlendőink hangvételét a KÖSZÖNTŐNK, BEMUTATKOZÁSUNK szellemiségének megfelelően igyekszünk több generáció érdeklődésének megfelelően megválasztani. Ezzel szeretnénk „tippeket adni” nagyszülőnek, dolgozó gyermekeiknek és unokáiknak beszélgetéseik témáira.

 

A TÉMÁINKAT a honlapunk KAPCSOLÓIT bemutató táblázatban gyűjtöttük össze. Szeretnénk ezeket itt röviden bemutatni.

 

Honlapunkon a következő témakörökkel foglalkozunk:

 

Az első kettő téma „hivatalos”. A Beköszöntő összefoglalót ad Egyesületünk tevékenységének elveiről és az élethez ad tömören megfogalmazott tanácsokat. Erről az oldalról egy nagyon aktuális kérdéscsoportról szerezhetünk FIGYELMEZTETŐ számszerű adatokat (ENERGIA SULI mindenkinek). Az Egyesületünk működése kapcsoló alatt társasági működésünkről lehet megkapni a legfontosabb adatokat, az elnökséget és a munkánkat segítőket. Itt olvashatók a HIRLEVELEINK. Itt mutatjuk be pályázatainkat és partnereinket.

A harmadik oszlopban a Közösségi tevékenységeink kapcsoló alatt tájékozódhatunk a közeljövőben tervezett eseményeinkről. Megismerkedhetünk klubjainkkal, csoportosítva aszerint, hogy mik a tevékenységük fő profilja (Klubjaink).

A negyedik oszlop (Egyesületünk eseményei) „összefoglalókkal és képekkel” mutatja be, hogy Egyesületünk klubjainak tagjai milyen rendezvényeken vettek részt, egyes vezetőink milyen fórumokon képviselték tagságunk érdekeit az elmúlt években: Eseményeink 2022-ben, Eseményeink 2021-ben, stb. Megemlékezünk korábbi egyesületi tagjainkról. Itt olvashatunk a rendszeresen megszervezett Játékos agytorna programunkról is.

Az ötödik témacsoport (Adatok a Nyugdíjasságról) kitekintést ad országos irányba (mit csinálnak más szervezetek, hogyan történik a nyugdíjas érdekképviselet). Ha „rákapcsolunk” testvérszervezeteink internetes KAPCSOLÓIRA, megismerkedhetünk Nyugdíjas egyesületekkel hazánkban. Anyagi, társadalmi, egészségi helyzetünkről gyűjtöttük össze a legutóbbi (2021-es) adatokat (Nyugdíjakról napjainkig) és azokat a javaslatokat, hogyan lehetne mindezt másként is szervezni. (Nyugdíjrendszer újjáépítéséről, Időspolitika). Mindezekkel az a célunk, hogy „számokkal” tudjunk érvelni érdekünkben. A Pécsi Szenior Akadémia előadásait „kortársaink” jelentős számban látogatják.

Az hatodik oszlop első „ablaka” (Új dolgok életünkben) „rávezet” bennünket az internetre (Barátkozzunk az internettel). A PC, különösen az okostelefon nekünk is lehetőséget biztosít újszerű ismeretek megszerzésére az étkezés, egészség, mozgás, emberi kapcsolatok terén. Tapasztaljuk, hogy gyermekeink, különösen unokáink életében az „on-line térben” történő „intézkedés” napi gyakorlattá vált. A Legyünk okos, egészséges nagyik! altéma során tippeket kapunk internet használattal kapcsolatban, amit sok tudományos, szakmai csatorna figyelemmel kísérésével folyamatosan bővíthetünk. Az Idős fiatal együtt ismerkedik az infokommunikációval egy program az idősek és a középiskolás diákok „Együtt tanulására”. Az összegyűjtött, nagy mennyiségű, interneten megtalálható anyag segítséget nyújt abban, hogy önképzéssel is lehessen elsajátítani az „on-line kommunikáció fortélyait”, ami még a „kezdő fiatalnak” is hasznára válik. A Szakkör tudástár egyhelyen a Nemzeti Művelődési Intézet tudásmegosztó online felülete nagyon sok hagyományosnak tekinthető dolgok elkészítését mutatja be.

A hetedik oszlop (Filmek az interneten) szorgalmazza az otthoni minőségi kulturálódást on-line módon (Menjünk otthon moziba). Az egyes altémákban ajánlásokat teszünk külföldi és hazai művészfilmekre, a „megfilmesített kötelező olvasmányokra”, valamint gyermek és ifjúsági filmekre.

A nyolcadik oszlop a kulturális „önképzés” további lehetőségeit javasolja: Járjunk otthon színházba, Hallgassunk operát. A Koncertek az interneten, Múzeumok a világban további értékes tárhelyekre vezet el minket. Bízunk benne, hogy a Régi és új Pécs, valamint a Barangoljunk hazánkban kapcsolók alatt olvasható tippek felelevenítenek idősebb olvasóinkban régi emlékeket, a fiatalabbaknak pedig tippeket adnak arra, hogy itthon is lehet élményben részük, ahhoz nem kel sok ezer kilométerre repülővel elutazni.

A kilencedik oszlop (Jövőt befolyásoló tényezők) olyan témaköröket taglal, amelyekről már napjainkba is „sokat beszélünk”. A fiatalabbak számára pedig kikerülhetetlenek a jövőbeli életük, életminőségük szempontjából. Ezekről igyekszünk összefoglalókat úgy elkészíteni, hivatkozásokat összeszedni, hogy a NAGYITÓL kezdve az UNOKÁIG, mindenki számára megbeszélgethetők legyenek a témák. Amiről szó lesz: Földünk, Gaia a növények, állatok, mikroorganizmusok, vizek, légkör, termőtalaj „együttműködése” az EMBERREL, aki mértéktelenül kitermeli a fosszilis energiaforrásokat és nehezen akar „rászokni” a nem fosszilis energiaforrásokra. A Globalizáció, energia (növekvő népesség a Földön, annak hatásai miránk is, életünk változásai a fogyasztói világtársadalomban), a Globális éghajlatváltozás (+1,5 oC; Klímaváltoztatás? Ennek hatása az emberiségre és közvetlenül ránk) nemcsak kis országunkban, de „nagyobb országunkban” az Európai Únioban is „fejtörést” okoz.

Ha ezek után gondolatainkat, emlékeinket, ötleteinket életünkről, közösségeinkről szeretnénk megosztani másokkal, akkor a Legyünk kapcsolatban, Írjuk ki magunkból felületen adunk ennek helyet.

 

ALAPELVÜNK, hogy

mindegyik ABLAK anyaga folyamatosan frissítve legyen!!!!

minden szöveg mellett hiteles hivatkozások, egyértelmű számszerű adatok és jó ábrák legyenek.

 

ÍRJ NEKÜNK az olvasottakról, hívd fel a figyelmünket olyan dolgokra, amikre eddig még nem gondoltunk!

dr. Német Béla a honlap szerkesztője (drnemetbela@gmail.com)

 

 

Vissza a Honlap KAPCSOLÓK oldalra