Rendezvényeink, események 2023-ban

 

Szépkorúak Tavaszi Kulturális Találkozója

 

2023. június 3.-án (szombaton) 13-17 óra között kerül sorra Pécs Kulturális Központ Apáczai Művelődési Házában (Apáczai Csere János körtér 1.) a Kulturális Találkozóra. Nyugdíjas kórusok, népdalkörök, tánccsoportok, szavalók, énekesek, hangszeres előadók jelentkezését várják a szervezők. A részletek a mellékelt Felhívásban olvashatók.

 (Felhívás)

 

Játékos agytorna. Szellemi vetélkedő 2023. tavaszán

 

Ismét harminc kérdésből álló tesztek megoldását várjuk, melyet egyénileg, otthonról lehet teljesíteni. A válaszadáshoz bármilyen segítséget igénybe lehet venni.

Első „kör” 2023. február 3-án déli 12 óráig. (Kérdések) (Megoldások, Nyertesek)

Második „kör”2023. március 3-án déli 12 óráig (Kérdések) (Megoldások, Nyertesek)

Harmadik „kör” 2023. április 3-án déli 12 óráig (Kérdések) (Megoldások, Nyertesek)

Negyedik „kör” 2023. május 3-án déli 12 óráig (Kérdések) (Megoldások, Nyertesek)

Ötödik „kör” 2023. június 2-án déli 12 óráig (Kérdések) 

 

A kérdések letölthetők és DOC file-ként kitölthetők

Zenés majális

 

2023. május 6-án 16 órai kezdettel a Nyugdíjasok Egyesülete Zenés majálist szervez a Slyven Étterembe. A befizetés helyszínéről kérjük egyeztessen a 06-20/259-9011-es telefonszámon. Három menüből lehet választani. Ezek költsége: 4200 Ft

 

Választható vacsorák

A menü

B menü

C menü

Cigánypecsenye petrezselymes burgonya savanyúság

Szezámmagos rántott csirkemell csíkok rizs savanyúság

Rántott gomba rántott sajt rizs savanyúság

Jegyeket az egyesület irodájában lehet megvásárolni március 16-tól április 28-ig.

(Dobó István u. 86-90)

Idős-fiatal lakhatási program. Intergenerációs otthonmegosztás

 

2023. május 3-án a Szenior Akadémián Török Bettina és Knyihár Éva tartottak bemutatót arról, hogyan lehetne összehozni két magányos és alacsony jövedelmű társadalmi csoportot, a nagyon eltérő korú embereket, a tanuló (zömmel egyetemista) fiatalokat és az egyedül élő, lakással bíró idős embereket az intergenerációs albérleti modell kapcsán.

 

(Ismertetés az intergenerációs otthonmegosztásról)

Versmondó verseny a Nyugdíjasok Egyesületében

 

2023. április 22-re 10 órai kezdettel a Nyugdíjasok Egyesülete Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából versmondó versenyt hirdet a Pákolitz Közösségi Házba (Pécs, Komját Aladár u. 2).

Jelentkezési határidő: április 14. (péntek) déli 12 óra. Jelentkezni lehet: nyugegy@gmail.com (Név, e-mail, telefon, postacím, verscím) (Elmaradt)

(Felhívás)

Helyi Esélyegyenlőségi Program, Pécs

Helyi Esélyegyenlőségi Fórum alakuló ülése

 

2023. április 5.-én 14 órai kezdettel került sorra Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Helyi Esélyegyenlőségi Programjának megfelelően a Helyi Esélyegyenlőségi Fórum alakuló ülésére a Civil Közösségek Háza (Pécs, Szent István tér 17.) Konferenciatermében.

 

(Helyi Esélyegyenlőségi Program)

NYOK Országos Képviseleti Tanácsának (OKT) ülése

 

2023. március 31.-én 10 órai kezdettel tartotta meg a NYOK a Képviseleti Tanácsülését Budapesten. A Beszámolót és a 2023. évi munkatervet Papp Katalin elnök terjesztette elő. Levezető elnök Juhász László (NyUSZET) volt. Aktuális témákról Katona Tamás és Tömpe István közgazdászok tartottak előadást. Egyesületünket dr. Német Béla képviselte. Tajigás Katalin javalatot tett az éves szakmai képzés programjára.

(Az ülés napirendje)

Egyesületi értekezlet, kibővített elnökségi ülés

 

2023. március 28-án (kedden) 9 órai kezdettel a Nyugdíjasok Egyesülete egyesületi értekezletet, kibővített elnökségi ülést tartott a felújított Pákolitz Közösségi Házban.

(Előzetes program) (Klubjaink beszámolói)

Pécsi Dalosnap 2023

Pécsi Dalosnap rendezvénye

 

2023 március 23-án 17.45 kezdődően szervezi meg a Pécs-Baranyai Kórus- és Zenekari Szövetség, a Pécs-Baranyai Kodály Társaság a Pécsi Dalosnapot a Kodály Zoltán Gimnázium aulájában.

 

(Teljes program) (Meghívó)

SZABADEGYETEM márciusban a TEBMSZ szervezésében

 

A Társadalmi Egyesületek Baranya Megyei Szövetsége márciusban három előadásból álló Szabadegyetemet szervez. Helyszín: Apáca u. 15.

 

(Program)

Nőnapi bál

 

2023. március 11-én 16 órától 22 óráig tartja a Nyugdíjasok Egyesülete a Nőnapi bálját a Slyven Étteremben. Három menüből lehet választani. Ennek költsége: 4200 Ft

 

Választható vacsorák (Meghívó)

A menü

B menü

C menü

Sonkával sajttal töltött karaj rántva, rizs, savanyúság

Csirkecomb jóasszony módra (gomba, szalonna, gyöngyhagyma) burgonya

Rántott gomba, rántott sajt, rizs tartár

 

Jegyek az egyesület irodájában megvásárolhatók 8-12 óra között. (Dobó István u. 86-90)

Idősügyi Koncepció 2023

PMJV közgyűlése elfogadta Pécs város Idősügyi Koncepcióját

 

2023. február 21-én Pécs Megyei Jogú Város Közgyűlése 52/2023(II.21.) sz. határozatában elfogadta a Pécs Idősügyi Koncepcióját. A dokumentum elkészítésére a város önkormányzata a Nevelők Háza Egyesülettel kötött szerződést.

 

(Idősügyi Koncepció letölthető)

Belföldi és külföldi túrák kirándulások

Ozora, Pipó vára

Kirándulás Fejér és Tolna vármegyék határára

 

2023. április 14. péntekre egynapos autóbuszos kirándulást szervezünk Ozora (Pipó vára), Dég (Festetics kastély), Rétszilas (tavak) bebarangolására.

 

(Program)

Buddhista Béke Sztúpa

Kirándulás Észak-Zalába, Kemenesaljára

 

2023. május 18-19-én kétnapos autóbuszos kirándulást szervezünk. Első nap ellátogatunk Kehidakustányba (Deák Ferenc), Zalaegerszegen az Alsóerdőbe, a Jeli arborétumba. Sárváron lehet fürdeni és megtekinteni a Nádasdy-várat. Második nap a Ság-hegy, Kemenes Vulkánpark, majd Zalaszántón a Buddhista Béke Sztúpa kerül sorra.

(Program)

Mariazell, Kegytemplom

Kirándulás Alsó-Ausztriába és Steiermarkba

  

2023. június 8–9–10-én három napos autóbuszos kirándulást szervezünk.  Első nap Gloggnitzbe (Lindt Csokoládégyár), majd Schneebergbe utazunk. Második nap Ötscher Naturpark, majd Mariazell (Kegytemplom, mézeskalácsüzem) a cél. Harmadik napon várkastélyok megtekintése következik (Kapfenberg, Herberstein).

(Program)

Csáktornyai vár

Kétnapos út Horvátországba, Szlovéniába

 

2023. augusztus 24-25-ére kétnapos autóbuszos kirándulást szervezünk. Első nap Horvátországban ellátogatunk Varasra, Trakošćanba, Zagorjere.  A második nap Szlovéniában Ptuj és Jeruzalem meglátogatására kerül sor, hazafelé pedig „bevesszük” Csáktornyát.

 

(Program)

Cifrapalota

A Kiskunság szívében, Petőfi nyomában

 

2023.szeptember 21-re egynapos autóbuszos kirándulást szervezünk Kecskemétre (Városháza, Cifrapalota, Bugaci park) és Kiskőrösre (Petőfi Sándor Szülőháza, János Vitéz Látogatóközpont).

 

(Program)

Prága óváros

Háromnapos út Csehországba

 

2023. október 5–7-ére három napos autóbuszos kirándulást szervezünk Csehországba. Első nap KutnaHora (az ezüst városa), Sedlec és Prága kerül sorra. Második nap Prága óvárosának bejárása és egy hajókirándulás következik. A harmadik nap Prágában a Vencel-tér, majd VelkéPopovice-ban a Kozel sörgyár, vagy Karlstejn várának megtekintése a program.

 

(Program)

Megtörtént események

Kertész szabadegyetem január-februárban

 

2023. január 30-án és február 13. 20. és 27-én négy alkalommal a Társadalmi Egyesületek Baranya Megyei Szövetsége az Apáca utcai épületében, rendszeresen, 15 órai kezdettel négy előadást szervez faültetésről, kertművelésről, paradicsom termesztésről.

(Részletes program)

Hamar Dániel, Porteleki László,

Éri Péter, Sipos Mihály

A Muzsikás együttes Rendhagyó énekóráján vettünk részt

 

2023. január 24-én Pécsi Református Kollégium Általános Iskolájában és a Gimnáziumában az Egyesületünk énekkarainak képviseletében Kunváriné Okos Ilona vett részt a felsősök és a gimnazisták számára rendezett Rendhagyó énekórákon, amiket a Muzsikás Együttes tartott.

(Rövid beszámoló)

Önarckép

Látogatás Budapesten az El Greco kiállításon

 

2022. január 26-án a Szenior Kirándulók megtekintették a Szépművészeti Múzeumban az El Greco életművét átfogóan bemutató kiállítást. (https://www.szepmuveszeti.hu/kiallitasok/el-greco/ )

 

(El Greco kiállítás)

EU-s pályázatunk kezdő összejövetelén vettünk részt Budapesten

 

2023. január 10-én és 11-én Molnár Ferenc, Lovák Ibolya, dr. Német Béla és Posztós Anikó részt vettek a C.H.A.N.G.E.R.S.-2.0 pályázat megnyitó ülésén, ahol a hat ország képviselői megismerkedtek egymással és elfogadták a kétéves program tennivalóit és költségvetését.

 

(Nyugdíjasok Egyesületének bemutatkozása) (Pályázat összefoglalója)

Idősek, fiatalok együtt ismerkednek az infokommunikációval

A Nyugdíjasok Egyesülete és az Élménylelő Ifjúsági Egyesület több pécsi középiskola diákjaival együtt szervezi az ezt kurzust. Az internet, online területén megszerezhető tudás elsajátításának érzelmileg egy új módszere ez. Ennek lényege, hogy a középiskolás korú „tanító” és az idős „diák” együtt ismerkedik az okostelefonnal, a személyi számítógéppel és ezek „szolgálatásaival”.

 

2022 tavaszán már megszerveztünk egy ilyen kurzust. Annak tematikájára és eredményeire kapcsolva lehet a kezdeti próbálkozásokról tájékozódni. Egy ilyen programot egyébként a Telekom kezdeményezett „Legyél te is MOST generációs” felhívás keretében (https://legyelteis.hu/most_generacios/).

 

A szervezés október folyamán zajlik. Jelentkezni lehet a következő címeken: drnemetbela@gmail.com; tasnadizsofia@gmail.com;  nyugegy@gmail.com; lovak.ibolya@gmail.com. Honlapunkon pedig folyamatosan adunk tájékoztatást.

 

Vissza a Honlap KAPCSOLÓK oldalra